İnceleme

Track Lab İnceleme

0

Çok uzun süredir birçok oyun yapımcısı müzik tarafında farklı içerikler üretmeye çalışıyor. Bazıları bu konuda mükemmel işler çıkartırken, bazıları sadece kafa yoruyor. Gerek oyunun hikayesi olsun, notaların dans ederken oyuncuya hissettirdiği heyecan olsun veya performans olsun fark etmez; amaç hep aynı ama sunabilmek gerçekten zor. Track Lab, PlayStation VR kısmında yorucu olsa da bulmaca konusunda tuttuğunu koparabilmiş.

Oyunda bulmacaları çözmemiz gerekiyor ve bunun için yaratıcılığımızı da konuşturmamız gerekiyor. Oyun, iki farklı moda sahip. İlki “evolver” ve basitleştirmek gerekirse, müzik modu olarak düşünülebilinir. Bu modda toplamda 100 seviye var ve seviye atladıkça zorluk seviyesi de artıyor. Mod, uçan orblar arasındaki blokları hareket ettirerek yörüngesini manipüle etmek üzerine işliyor. Bu işleyişi de “optic” (optik) aracılığıyla yapıyoruz. Optiği sağa ve sola yönlendirerek blokları vurmaya çalışıyoruz. Mesela bir orb soldan sağa doğru hareket ediyorsa, onu yukarı taşımaya ve vurmaya çalıştığınız bloğa yönlendiren bir Optik ayarlayabilir veya üç ayrı yönde bir çekim işareti çekebiliriz.

Verilen sınırlı sayıda Optik’ten en iyi şekilde nasıl yararlanabileceğinizi bulmak, bulmacaları oldukça zorlayıcı hale getiriyor ancak bunları doğru bir şekilde yerleştirdiğimizde, sağda olduğunuzu bilmemiz için eğlenceli bir ayar yapabiliyoruz ve işte bu noktada “müzik” ritmini yakalıyoruz. O anda doğru ilerlediğimizi kolayca anlıyoruz. Uzun bir bulmacada nihayet “heh şimdi oldu!” anını yakaladığımızda kendimizi müziğe kaptırarak kafa sallarken buluyoruz. Fazla kaptırmayın sonra mideniz bulanır (mihehe).

Evolver mod, özellikle önümüze çıkan karmaşık bulmacaları çözmek için PlayStation Move’la optikleri sürekli olarak çevirmek şart. Tüm alanı hızlı bir şekilde tarayabilmek ve daha zorlu aşamalarda, özellikle de bir düzine ayrı Optik’ten daha fazlasını kullanarak kaçınılmaz olarak ortaya çıkan bazı hayal kırıklıklarını ortadan kaldıran bir parça seçebilmek gerekiyor.

Geliştirici Little Chicken, müziği bulmaca ile harmanlamayı başarmış. Bulmacayı çözmek için doğru ritmi tutturmak gerekiyor. Bu ritmi tutturmaya çalışırken müzik kulağımıza da güvenmek gerekiyor. Tabii bir noktada sürekli aynı notaları duymak kafa yoruyor ve belli noktalarda kulaklığı çıkartıp, sesi kapatmak isteyebiliyorsunuz. Buradaki çizgiyi tam olarak tutturamamak oyunu çekilmez yapabiliyor.

Eğitim kısmı tamamlandıktan sonra kendimizi Creation moda atarak, kendi müziğimizi yaratabiliyoruz. İşte tam bu noktada oyun, paramparça oluyor. Özel bir müzik oluşturmak için Optikleri kullanarak genişletebileceğimiz basit bir döngü ile sunuluyor veya temel çerçeveyi silip tamamen sıfırdan başlatabiliyoruz. Nasıl başladığımıza bakılmaksızın, etkinliğimizi tamamladıktan sonra bir ya da iki müzik çalabilecek kendi bulmacalarımızı yaratabiliyoruz.

Oyun, bize farklı enstrümanlara da ulaşmamızı sağlıyor. Klasik, rock veya pop müziği temposuna ayak uydurabiliriz. Ya da DJ performanslarıyla kendimize özel dans müzikleri oluşturabiliriz. Ancak tüm Creation modu, bizim ve tamamlanmış bir şarkı arasında gereksiz engeller oluşturabiliyor.

PlayStation VR, ne yazık ki entegre olma kısmında ciddi baş ağrıtabiliyor. Belli ki optimizasyon kısmında geliştirici firma yeterince çalışmamış. Gözleriniz bulanık görmeye başlayabiliyor ve başınız da dönebiliyor. Yani uzun süreli oynanışta veya zorlu bulmacalarda gerçekten canınız yanıyor. Daha kötüsü ise oyun, yarattığımız müziğin ses dosyalarını kaydetmemize izin vermiyor.

Fikir olarak basit oynanışa sahip olan Track Lab, başka programlarla da deneyimlenebilen bir oyun. Müzik ve VR’ı bir arada kullanabileceiniz başka programlar da var. Belki gelecekte daha düzenli ve kayıt edilebilir bir sisteme geçerler ancak şimdilik bu oyun için düzeltilmesi gereken birtakım teknik sıkıntıların olduğunu belirtmek gerek.

Call of Duty: Black Ops 4 Multiplayer Beta Oynadık
Ceyda Doğan Karaş
86 doğumlu. Evli, mutlu, Tauren'li. Star Wars, Doctor Who, Yu-Gi-Oh ve Blizzard delisi. 93'ten beri video oyunlarıyla fazla uğraşıyor ve hayatı onların üzerine şekilleniyor. Korku, macera, psikoloji kitap ve animelerine bayılıyor. Koyu Beşiktaş taraftarı ve cosplay organizatörü. Ayrıca cosplay, vazgeçemediği hobilerinden sadece birisi.

ADATA IFA 2018’de Yeni Ürünlerini Göstermeye Hazırlanıyor

Previous article

Warbringers Serisinin Üçüncü İsmi “Azshara”

Next article

You may also like

More in İnceleme