Teknoloji

Huawei “Gelecek İçin Tohumlar” Projesi Başarıyla Tamamlandı

0

Huawei’nin küresel kurumsal sosyal sorumluluk projesi “Gelecek İçin Tohumlar” çerçevesinde, Shenzhen ve Pekin’deki programlarını tamamlayan öğrenci kafilesi, Türkiye’ye farklı duygu ve deneyimlerle döndü. 20 Temmuz’da Huawei Kıdemli Başkan Yardımcısı Qu Wenchu ve Türkiye Büyükelçiliği Siyaset Danışmanı Tolga Uçak’ın katılımıyla gerçekleştirilen açılış töreniyle resmi olarak başlayan program, Ağustos ayı başında sona erdi.

Öğrencilerin Gözünden

Gelecek İçin Tohumlar projesinde yer alan öğrenciler deneyimlerini şu sözlerle paylaştılar;

Hasan Burhan Beytur, ODTÜ, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği

Huawei’nin pazardaki diğer şirketlerin aksine kendini farklı alanlarda da geliştirmiş bir şirket olduğunu gördük

Teknik eğitimlerimiz temel olarak 3 kısma ayrılabilir. İlk kısımda mobil ağlar, ikinci kısımda sabit ağlar ve üçüncü kısımda da bulut bilişim üzerine eğitimler aldık. Sabit ağlar ve mobil ağlar için teorik eğitimin yanında, basit bir takım pratik uygulamalar da oldu. Tüm eğitimimiz boyunca da anlatılan teknolojiler için Huawei’nin sunduğu çözümleri ve ürünleri inceledik. Huawei’nin pazardaki diğer şirketlerin aksine kendini farklı alanlarda da geliştirmiş bir şirket olduğunu gördük. Benim en çok ilgimi çeken kısım, mobil ağlarda farklı kullanıcıların aynı anda bir sistem üzerinde çalışması için uygulanan yöntemlerdi. Ayrıca fiber optik kabloyla aynı anda farklı frekanslar kullanılarak yapılan iletişim çalışmaları çok ilgimi çekti.

Ahmet Selman Kurt, İstanbul Teknik Üniversitesi Elektronik Mühendisliği

Karşılaştığım farklı problemlere, farklı çözümler üretebilme becerisi, başka bir kültür ile iç içe yaşama tecrübesi, gördüğüm tarihi, dini ve kültürel mekânlar, Huawei gibi büyük ve küresel bir şirketin işleyiş şeklini görmek önemliydi

GSM, 3G, 4G gibi ağ eğitimleri ile başlayan program, bulut bilişim, yazılım tabanlı ağ, büyük veri gibi kavramların da öğretilmesiyle sona erdi. Öğrendiğimiz bazı teorik bilgiler, pratik kullanımla pekiştirilmeye çalışıldı. Aklımda kalan gördüğüm teknolojik gelişmelerden bazıları; boyutu küçültülmüş sunucular, yüksek işlem kapasitesine sahip büyük veri sunucuları ve akıllı kamera izleme sistemi. Karşılaştığım farklı problemlere, farklı çözümler üretebilme becerisi, başka bir kültür ile iç içe yaşama tecrübesi, gördüğüm tarihi, dini ve kültürel mekânlar, Huawei gibi büyük ve küresel bir şirketin işleyiş şeklini görmek, Çince gibi zor bir dile başlangıç yapmak, elde ettiğim kazanımlardan bazıları.

Ahmet Burak Özyurt, İstanbul Teknik Üniversitesi, İşletme &, Elektronik ve İletişim Mühendisliği

Huawei’deki profesyonel ortamı görünce yurtdışında yüksek lisans yapmaya ve uluslararası bir şirkette çalışmam gerektiğine karar verdim

Shenzhen’de aldığımız eğitim iki kısma ayrılabilir. İlk günler haberleşme sistemleriyle ilgili teorik bilgiler ve Huawei’nin belirtilen durumlar için tasarladığı teknolojik cihazlar anlatıldı. Sonraki günlerde ise öğrendiklerimizin pratikleri laboratuvar ortamında gerçekleştirildi. Huawei’nin teknolojik çözümleri yakından tanıtıldı. Projeden sonra iki önemli karar aldım. Daha önceleri muallakta kaldığım yurtdışında yüksek lisans yapma fikrini, bu proje sayesinde kesinleştirdim. Huawei’deki profesyonel ortamı görünce kesinlikle yurtdışında yüksek lisans yapmalıyım dedim. Ardından kesinlikle uluslararası bir şirkette çalışmam gerektiğine karar verdim. Proje sayesinde ayrıca, Hollandalı arkadaşlarımızla gelecek için sağlam köprüler kurduğumuzu düşünüyorum.

Doruk Balkan, ODTÜ, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği

Proje kapsamında sürdürdüğümüz yakın ilişkilerimizi, profesyonel hayatımızda da devam ettireceğimize inanıyorum

Shenzhen’deki Huawei Genel Merkezi’nde market analizi ile farklı ülkelerin telekomünikasyon alt yapıları ve kullanıcı davranışları hakkında, pratik laboratuvar çalışmaları yaptık. Teknik eğitimlerde fonksiyonlarını öğrendiğimiz teknik elemanların Huawei ürün portföyünden bize tanıtılması, sektörde Huawei ürünlerinin nerelerde kullanıldığını görme şansını verdi. 5G sistemleri ile şu anda hayal bile edemeyeceğimiz miktarda mobil internet erişimdeki hızımız artacak. Katıldığımız proje çerçevesinde, Türkiye’den ve yurtdışından çok seçkin bir öğrenci topluluğu ile tanışma ve bilgi alışverişinde bulunma fırsatı bize sunulmuş oldu. Proje kapsamında sürdürdüğümüz yakın ilişkilerimizi, profesyonel hayatımızda da devam ettireceğimize inanıyorum. Özellikle yurtdışındaki öğrencilerin eğitim ve profesyonel hayatları konusunda edindiğimiz bilgilerin, hem kişisel hem de profesyonel hayatta işimize yarayacağına inanıyorum.

Hakan Altuntaş; Yıldız Teknik Üniversitesi; Mekatronik ve Mekanik Mühendisliği

Huawei’nin öncülük ettiği bu program ile teknolojiye bakış açım değişti

Gelecek İçin Tohumlar Projesi ile tanıştığım anda, bu programa katılmak için heyecanlandığımın ve bu programın kariyerimde önemli bir yer tutacağının farkındaydım. Ayrıca farklı bir kültür ile tanışmanın merakı içerisindeydim. Huawei’nin Shenzhen’deki genel merkezinde; “Mobil İnternet Uygulamaları”, Şebeke Desteği ve Mobil İnternet”, “3G Şebeke ile Sesli Servisler”, “4G Şebeke ile Veri ve Sesli Servisler”, “Akıllı Şebeke Servisleri”, “Bulut Teknolojisi” gibi sektörün önde gelen konuları hakkında eğitimler aldık. Genel merkezde ise Huawei’nin sektördeki ileri teknoloji odaklı ürünlerini tanıdık. Mobil şebekelerde gelinen son nokta ise bende oldukça etkileyici bir izlenim bıraktı. Huawei’nin öncülük ettiği bu program ile teknolojiye bakış açım değişti. Kariyerim ve kişisel gelişimim için katma değeri yüksek ve oldukça faydalı bir program olduğu düşüncesindeyim.

Eren Deniz Tansel, ODTÜ Elektrik ve Elektronik Mühendisliği

Çin çok uzak bir ülke olduğu için kültürü de bize uzak gibi geliyordu ama oraya gidince kültürlerimizin de çok yakın olduğunun farkına vardım

İlk aşamada Huawei telekomünikasyon sistemleri mobil bağlantı sistemleri üzerine çalıştık. Wi-Fi ve diğer internet teknolojileri üzerine eğitimler aldık. Ayrıca bilmediğimiz birçok mobil iletişim aracını gördük. En çok aklımda kalan şey 3G, 4G ve birkaç yıl içinde 5G’yi içinde barındıracak olan baz istasyonuydu. Bu projenin bana kattığı en önemli şey, başka kültürden insanlarla tanışmak ve çalışmak oldu. Kişisel olarak da birçok yeni insan tanıma ve farklı bir kültürü gözlerimle görme şansı yakaladım. Çin bize çok uzak bir ülke olduğu için kültürü de bize uzak gibi geliyordu ama oraya gidince kültürlerimizin de çok yakın olduğunun farkına vardım. Bence bu projeyle, Türkiye’deki öğrenciler için bilinmez olarak görülen Çin kültürü, daha bilinir hale geliyor. Bu da iki ülkenin birbirine yakınlaşması için önemli bir faktör olacaktır.

Rümeysa Bodur, Gazi Üniversitesi, Bilgisayar Mühendisliği

Projenin kişisel olarak bakış açımı değiştirdiğini ve ufkumu genişlettiğini düşünüyorum

Proje çerçevesinde, bilgi ve iletişim teknolojileri odaklı eğitimler aldık. 2G/3G/4G, LTE, internet uygulamaları, bulut bilişim, GPON gibi konularda, teorik ve uygulamalı dersler gördük. Huawei’nin geniş ürün yelpazesini ve veri merkezlerini yakından görme, üzerinde çalışılan bazı projeler hakkında da bilgi alma şansına eriştik. Bu projenin kişisel olarak bakış açımı değiştirdiğini ve ufkumu genişlettiğini düşünüyorum. İleriki hayatıma da güzel bir şekilde yansıyacağına eminim. Gerek kültürel gerekse teknolojik açıdan, bana olan katkısı yadsınamaz. Bu projeyle giden öğrencilerin, Çin kültürünü tanımasının iki toplum arasındaki ilişkiyi geliştirdiğini düşünüyorum. Projenin, Huawei gibi Çin kökenli ve dünyaca tanınmış bir firma tarafından düzenlenmiş olmasının da özellikle katkısı olduğunu düşünüyorum.

Akın Eker, Gazi Üniversitesi, Bilgisayar Mühendisliği

Bu proje, olaylara farklı kültürlere sahip insanlar açısından bakabilmemi, o insanlar ile empati kurabilmemi sağladı

Huawei’nin Shenzhen genel merkezinde; 3G, 4G, 5G, GPON, mobil internet uygulamaları ve geliştirme yöntemleri üzerine eğitimler aldık. Her eğitimin sonunda, Huawei’nin çözüm yöntemlerini ayrıntılı bir şekilde içeren bilgiler de paylaşıldı. Ayrıca bazı yöntemleri de laboratuvar ortamında kurma, test etme ve deneme şansı bulduk. En çok aklımda kalan teknolojik gelişim ise GPON çözümü oldu. Bisiklet simülasyonu ve akıllı buzdolabı aklımda en çok kalan teknolojik gelişmeler oldu. Bu proje, olaylara farklı kültürlere sahip insanlar açısından bakabilmemi, o insanlar ile empati kurabilmemi sağladı. Bu durum ileride, sosyal hayatta ve iş hayatında daha etkin bir iletişim kurmamı sağlayacaktır. Görmüş olduğum teknolojik gelişimler ise ileri teknolojinin aklımda daha gerçekçi bir hal almasını sağladı.

Yunus İpin, Yıldız Teknik Üniversitesi, Mekanik Fakültesi

Bir toplumun karakteristik yapısı o toplumun dilinde gizlidir derler. Çin’e gidip temel Çince eğitimleri,
Çinli öğretmenlerden almak bu bakımdan benim için çok kıymetliydi

Kişisel olarak bu proje sayesinde Çin kültürünü yakından tanıma fırsatı buldum. Bir toplumun karakteristik yapısı o toplumun dilinde gizlidir derler. Çin’e gidip temel Çince eğitimleri, Çinli öğretmenlerden almak bu bakımdan benim için çok kıymetliydi. Ayrıca Çince öğretmenlerimizin biz Türklerle çok iyi anlaştığını görmek gerçekten çok sevindiriciydi. Kendileri bile daha önceki öğrenci gruplarıyla hiç bu kadar iyi ilişkiler kurmadıklarını söylemişlerdi. Ülke olarak Uzak Doğu ülkeleri bizler için gerçekten bir muammadır. Oraya gidip oranın insanını tanıyınca sıcakkanlılıklarını görünce, yabancı insanlarakarşı ilgilerini, hissedince, aslında hiç ayrılasınız gelmiyor desem yeridir. Farklı bir kültürü tanımak onların ne hissettiğini düşünmek, onlarla iyi ilişkiler kurmak, göz göze gelip gülüşmek dahi benim için çok güzel hatıralardı. Gerçekten çok güzel geçen bir 15 gündü her bakımdan harikaydı.

Mehmet Emre Aktaş, Gazi Üniversitesi, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği

Bu tarz projeler, iki ülke insanlarının birbirlerinin yaşam tarzlarını daha iyi tanımasına olanak sağlıyor. Ayrıca gelecekte olası bir ortaklık durumda daha rahat bir şekilde işlerin yürütülmesinde katkı sağlayacağını düşünüyorum

Huawei’nin genel merkezinde mobil veri teknolojileri (2G/3G/4G/5G) ve fiber optik ağ (GPON) teknolojisi üzerine eğitimler aldık. Ayrıca ICT’nin gelişimi ve geleceği hakkında da eğitimler aldık. Huawei’nin Cloud, Pipe and Device alanlarındaki ürünlerini gördük. En çok aklımda kalan teknolojik gelişimler; eş zamanlı kullanıma izin veren yazı alanı, sunucu ve veri merkezi dizaynları ve akıllı video gözlem sistemi oldu. Bu tarz projeler, iki ülke insanlarının birbirlerinin yaşam tarzlarını daha iyi tanımasına olanak sağlıyor. Ayrıca gelecekte olası bir ortaklık durumda daha rahat bir şekilde işlerin yürütülmesinde katkı sağlayacağını düşünüyorum. Benim açımdan yararlı ve eğlenceli bir eğitim oldu. Eğitimde ayrıca, gelecekte Çince öğrenme konusunda yararlı olacak bilgiler de aldık.

Doğuhan Yeke, ODTÜ, Bilgisayar Mühendisliği

Huawei’nin inanılmaz potansiyelini gördüm. Mezun olduğumda ya da gelecek senedeki stajımda aklımdaki ilk firma. Umarım ilerde yolumuz kesişir

Bu projeyle, öğrenciler Huawei ile tanışma fırsatı buluyorlar. Türkiye-Çin ilişkisi de bu anlamda güçlenmiş oluyor. Benim de böyle bir şirketim olsa ben de bu tarz bir proje yapmak isterdim. Gelen öğrencilerle tanışmak için bile toplantılar düzenlerdim. Shenzhen şehrinde teknik eğitim aldık. Derslerde network yapıları, 3G, 4G, bulut bilişim üzerine eğitimler aldık. Kendi adıma aklımda kalan teknoloji, 5G ve önümüzdeki senelerde karşılaşacağımız teknolojiler kısmı hoşuma gitmişti. 10 -20 sene içinde hayatımızda nelerin değişeceği, teknolojiyle ne kadar iç içe yasayacağımızın anlatıldığı kısımlar da hayal gücümün gelişmesine de katkı sağladı. Öncelikle Çin ve Huawei ile tanışma fırsatı buldum. Huawei’nin inanılmaz potansiyelini gördüm. Mezun olduğumda ya da gelecek senedeki stajımda aklımdaki ilk firma. Umarım ilerde yolumuz kesişir.

Huawei Gelecek İçin Tohumlar projesine, bugüne kadar dünya çapında 30’dan fazla üniversiteden 10 binden fazla öğrenci katıldı. Projenin temel amaçları arasında; genç nüfusa farklı bir kültürel bakış açısı kazandırmak, iş odaklı bir eğitim programının uygulanması, gençlerin kariyer hedeflerine katkı sağlamak, Türkiye’de Huawei teknoloji elçileri yaratmak ve bilişim alanında nitelikli bir insan kaynakları profili oluşturulması yer alıyor.

Türkiye’nin bilgi teknolojileri alanındaki istihdamına katkı sağlamak amacıyla başlatılan ve bugüne kadar çok sayıda ülkede başarıyla uygulanan -Seeds For Future (Geleceğe Yatırım)- projesi, “Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı”, “Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı”, “Milli Eğitim Bakanlığı”, “Orta Doğu Teknik Üniversitesi”, “İstanbul Teknik Üniversitesi”, “Gazi Üniversitesi” ve “Yıldız Teknik Üniversitesi” işbirliği ile hayata geçirildi.

İlker Karaş
Strateji oyunlarını sever. Sabaton ve WW2 dediğinizde akan sular durur.

CSL 3.0 Hommage R Konseptli Yarış Kıyafeti

Previous article

Yandex, İstanbul Panoramalarını 6 Kat Genişleterek Yeniledi

Next article

You may also like

More in Teknoloji