Teknoloji

HUAWEI P20 Pro Akıllı Telefon Pazarındaki En İleri Yapay Zeka

0

Yapay zeka giderek artan sayıda alana uygulanıyor ve günlük yaşam kalitesini sürekli iyileştiriyor. En yeni akıllı telefonlar, yapay zekanın kullanım alanlarının artması konusuna mükemmel bir örnek.

Yapay zeka kullanımı telefonun performansını büyük ölçüde etkileyen unsurlardan biri olarak öne çıkıyor. Buna rağmen tüketici açısından, her türlü tepkiye cihazın anında yanıt vermesi, kullanım rahatlığını arttırıyor. Akıllı telefonun fotoğrafı çekilmesi istenen bir görüntüyü taraması ve buna uygun ayarlar sunması için kimse uzun süre beklemek istemez. Öte yandan, telefonun yoğun kullanımı, mobil oyunlar, HD video seyretme gibi işlemcinin yüksek performansta çalışmasını gerektiren uygulamalar, pil ömrünün kısalmasına yol açan önemli yükler.

HUAWEI bu sorunlara çözüm olarak, yapay zekayı donanım seviyesinde destekleyen özel işlemciler kullanıyor. Örneğin HUAWEI’nin dünya çapında birçok ödüle layık görülen P20 Pro modeli kullanılan Kirin 970 işlemcinin yanı sıra saniyede 34 kare görüntü işleme ve tanıma imkanı sunan, var olan en hızlı NPU yongasıyla donatıldı. HUAWEI yonga seti, benzer işlevdeki yonga setleri ile karşılaştırıldığında kullanım şartlarına bağlı olarak 50 kata varan enerji tasarrufu sunuyor. Kirin 970 işlemciler ise, en güçlü rakip ile yapılan karşılaştırma testleri sonucunda yüzde 20 ile yüzde 33 arasında değişen avantaj sağlıyor.

Bu nedenle Huawei, P20 Pro gibi bu yonga seti ile donatılmış telefonlarda yapay zeka ile ilgili işlemleri yürütmek için en güçlü donanımı sunuyor. HUAWEI’nin kendi yongalarını üretiyor olması da, yazılım ve donanım arasındaki optimizasyonu en üst seviyeye çıkartarak, başka hiçbir üreticide bulunmayan bir uyum ortaya çıkartıyor.

Cihaz tabanlı ve bulut tabanlı yapay zeka farkı

Cihazda yerel olarak çalışan yapay zeka ile bulutta çalışanlar arasında önemli bir fark var: Bulutun hesaplama gücü neredeyse sınırsız olsa da, çevrimdışı olduğunuzda çalışmaz ve yapay zeka tarafından işlenmesi istenen her şey önce harici sunuculara gönderilmelidir. Bu durum, sonuç üretmek için gereken süreyi çok uzatır ve veri gizliliği ile güvenlik soruları gündeme getirir.

HUAWEI, internete bağlanmayan ve cihazdaki tüm işlevlerini yerine getiren yerel olarak uygulanan bir yapay zekaya yönelmeyi seçti. Bu seçim sonucunda, yapay zekanın dahil olduğu işlem süreçlerinde ne bir hız sınırlaması ne de ağ bağlantısı gerekiyor. Veri işleme için verilerin telefondan dışarı çıkmaması da gizlilik ve güvenlik konusunda tam koruma sağlıyor. Kullanıcı, telefonun belleğinde kayıtlı herhangi bir dosyaya olduğu gibi, yapay zekaya her zaman ve her yerden erişebilir.

Yapay zekalı hizmetler için HUAWEI API’leri

HUAWEI, Google Play Store’dan indirilebilen uygulamalar dahil olmak üzere, telefon kullanım sürecinin hemen hemen her yönünü etkileyen yapay zekanın tüm mobil cihaz sektöründe hızla gelişeceğine inanıyor.

Bu nedenle şirket, bağımsız geliştiricilerin HUAWEI tarafından geliştirilen ve uygulanan yapay zeka özelliklerini kendi amaçları için kullanmasına izin veren API’leri sağlıyor. Yani, telefonun, göz açıp kapayıncaya kadar resimleri tanıyabilmesini sağlayan hızlı yapay zeka özellikleri, geliştiricilerin emrine amade olarak bambaşka alanlarda da yerel olarak kullanılabilir hale gelecek.

-basın bülteni

HUAWEI P20 Pro İnceleme – Yanına da Biraz Teletubbies
Ceyda Doğan Karaş
86 doğumlu. Evli, mutlu, Tauren'li. Star Wars, Doctor Who, Yu-Gi-Oh ve Blizzard delisi. 93'ten beri video oyunlarıyla fazla uğraşıyor ve hayatı onların üzerine şekilleniyor. Korku, macera, psikoloji kitap ve animelerine bayılıyor. Koyu Beşiktaş taraftarı ve cosplay organizatörü. Ayrıca cosplay, vazgeçemediği hobilerinden sadece birisi.

GeForce, The International 2018’in Grafik Platformu Oldu

Previous article

TP-Link’ten Dış Mekanlar İçin WiFi Çözümü

Next article

You may also like

More in Teknoloji