Teknoloji

Veri ve Cihaz Paylaşımı Sıkıntıya Yol Açıyor

0

Bilgilerini ve bu bilgileri içeren cihazlarını başkalarıyla paylaşan kullanıcılar, değerli ve hassas verilerini tehlikeye atabiliyor. Kaspersky Lab’ın yayınladığı ve kullanıcıların veri paylaşımı alışkanlıklarını gösteren My Precious Data: Stranger Danger adlı rapora göre, verilerini ve cihazlarını paylaşan insanların dijital yaşamları, bunu yapmamayı tercih edenlere göre daha zorlu geçiyor; çünkü veri kaybıyla ve sorunlu cihazlarla karşılaşabiliyorlar.

Verilerini başkalarıyla paylaşan insanların dijital yaşamlarında sıkıntılarla karşılaşma ihtimali daha yüksek oluyor. Örneğin online ortamlarda veri paylaşımı yapan kullanıcıların yaklaşık yarısı (%47) akıllı telefonlarında veri kaybı yaşamış. Diğer yandan, başkalarıyla veri paylaşmayanların verilerini kaybetme olasılığının nispeten düşük olduğu görülüyor. Bu insanlar arasında akıllı telefonlarında veri kaybı yaşayanların oranı sadece %13. Tanımadıkları insanlarla veri paylaşanlar için ise riskler daha da yüksek; yabancılarla veri paylaşmış olan akıllı telefon kullanıcılarının %59’u verilerini kaybettiğini kabul ediyor.

Verilerini dijital ortamlarda paylaşan kullanıcılar aynı zamanda cihazlarıyla ilgili sıkıntılar yaşadığını da belirtiyor. Akıllı telefonlar özelinde en sık rastlanan sıkıntılar arasında, istenmeyen reklamlar (veri paylaşanlarda %51, paylaşmayanlarda %25), pil ömrü sorunları (veri paylaşanlarda %41, paylaşmayanlarda %17), kullanıcı isteği dışında arka planda çalışan uygulamalar (veri paylaşanlarda %19, paylaşmayanlarda %6) ve zararlı yazılım bulaşması (veri paylaşanlarda %14, paylaşmayanlarda %4) görülüyor. Bu bulgular, veri paylaşımı ve cihazlar özelinde yaşanan sıkıntılar arasında güçlü bir ilişki olduğunu ortaya koyarken, veri paylaşan kullanıcıların dijital yaşamlarında sıkıntıyla karşılaşma olasılığının daha yüksek olduğunu gösteriyor.

Yapılan araştırmaya göre cihazlarını başkalarına emanet eden, örneğin akıllı telefonlarını bir süreliğine bir başkasına veren, halka açık bir yerde telefonlarını kilitlemeden bırakan veya PIN kodlarını başkalarıyla paylaşan kullanıcılar için de benzer bir durum söz konusu. Telefonlarını başkalarıyla paylaşan kullanıcıların yarısından fazlası (%65), bunu yapmayanların %34’ün kıyasla, akıllı telefonları özelinde veri kaybettiklerini ifade ediyor.

Değerli anıları ve diğer tüm önemli verileri güvende tutmak için Kaspersky Total Security gibi, PC, Mac, iPhone ve Android’de kullanılabilecek ödüllü çözümler mevcut. Yedekleme ve Şifreleme gibi özellikleriyle kullanıcıların verilerini koruyan bu çözüm, Antimalware Protection, Software Cleaner ve Application Manager özellikleriyle de cihazların mümkün olan en iyi şekilde çalışmasına yardımcı oluyor.

My Precious Data: Stranger Danger adlı rapor, araştırma şirketi Toluna ve Kaspersky Lab tarafından Ocak 2017’de yürütülen online bir anketi temel alıyor. Ankette, 17 ülkeden, 16 yaş üzeri 16250 internet kullanıcısının davranışları değerlendirildi.

-Basın bülteni

TeknoSA Eğitimde Avrupa’da Birinci, Dünyada 2’inci Sırada

Ceyda Doğan Karaş
86 doğumlu. Evli, mutlu, Tauren'li. Star Wars, Doctor Who, Yu-Gi-Oh ve Blizzard delisi. 93'ten beri video oyunlarıyla fazla uğraşıyor ve hayatı onların üzerine şekilleniyor. Korku, macera, psikoloji kitap ve animelerine bayılıyor. Koyu Beşiktaş taraftarı ve cosplay organizatörü. Ayrıca cosplay, vazgeçemediği hobilerinden sadece birisi.

Pentagram’dan 30. Yıla Özel Konserler

Previous article

Oyun Hilesi Sitelerine Kapatma ve Ağır Tazminat Ödeme Kararı

Next article

You may also like

More in Teknoloji