Türkiye Yapay Zeka İnisiyatifi (TRAI) Kurucusu Halil Aksu, iş yapış şekilleri ve süresini, bildiğimiz iş tanımlarını ve hatta organizasyon yapılarını değiştiren yapay zeka teknolojilerinin iş dünyasının kurallarını yeniden yazdığını aktardı.
İş dünyasının şimdiden bu değişime ayak uydurması gerektiğini ifade eden Aksu, özellikle üst düzey yöneticilere bu noktada önemli görevler düştüğünü aktardı. Veri analizi ve karar alma gibi pozisyonlardaki çalışanlar, yeni yapay zekâ yeteneklerinden ve araçlarından çokça faydalanıyor. Forbes raporuna göre firmaların %44’ü halihazırda, tekrar eden basit işleri yapay zekâya bırakarak, bilgi işçilerini güçlendirmeye yönelik çalışmalar gerçekleştiriyor. Yöneticilerin %79’u ise yapay zekânın iş akışında dönüştürücü ilerlemelere yol açtığı konusunda hemfikir.
Ara yöneticilerin yerini sanal yöneticiler alacak
Yapay zekâ aynı zamanda organizasyon yapılarını da değiştiriyor. Yapay zekâ sayesinde iş akışının optimize edilmesi ve aynı zamanda bilgi işçilerinin güçlendirilmesi, organizasyon yapısında doğal olarak temelden bir değişiklik ihtiyacını doğurdu. Yöneticiler organizasyonlarının yapısını daha da işlevler arası (cross-functional) hale getirmeye başladılar. İş akışlarının mekândan bağımsız hale gelmesi ise bir diğer önemli nokta. İleri düzeyde gelişmiş iletişim araçları ve veri depolama ile birlikte, çalışanlar verileri istekleri zamanda ve istedikleri yerde birbirleriyle paylaşabiliyor. Yapay zekâyı ve bu araçları birleştirdiğimizde ise veri paylaşımı geliştirmeleri çok daha hızlı şekilde ilerleyebiliyor. Hatta bazı yöneticiler karar almayı daha çevik hale getirmek için şirket içi hiyerarşiyi hafifletme çalışmalarına gidiyor.