Haberler

Assassin’s Creed Valhalla’nın Mitolojik Öğeleri ve Geleceği

0
Assassin’s Creed Valhalla'nın Mitolojik Öğeleri ve Geleceği

Assassin’s Creed evreni bugüne kadar görmediğimiz bir çizgide ve mitolojik yoğunlukta ilk kez İskandinav Mitolojisi üzerinden bize yeni bir içerik sunuyor. Assassin’s Creed Valhalla, Layla Hassan’ın üçlemesinin son oyunu. Yapım bizi kuzeyin yeşil tonları ile karşılıyor. Asgard, Jotunheim, Vinland, İngiltere ve Norveç topraklarında maceraya sürüklüyor.

Bu macera mitolojik öğelerle süslü olmanın dışında ünlü karakterler, ikonik eşyalar ve lokasyonları da bize sunuyor. Bu yazımızda sizlere spoiler vermeden bu mekanlardan, karakterlerden ve eşyalardan bahsedip akabinde yeni güncelleme ile oyuna eklenenlerden, sonrasında da bize sunulacak içeriklerden bahsedeceğiz.

Vikings dizisini izlediyseniz ya da Kuzey Mitolojisi ilginizi çekiyorsa oyunda sizi içine çekebilecek oldukça fazla öğenin bulunduğunu söyleyebiliriz. Oyunun başlangıcı itibariyle sizi gerçek bir kuzeyin çocuğu sıfatına soktuğunu, savaşlardaki vahşeti ve bir Vikingin kalbini hissetmenizi sağlıyor.

Assassin’s Creed Valhalla bu konuda mitolojinin temelinde yer alan tanrıları da işlemeyi unutmamış. Odin’in sizle ilk buluşması ile başlayan süreçte muazzam mekan tasarımları ve hikaye anlatımı eşliğinde ortamın büyüsüne kapılmanız olası. Valhalla’nın fragmanında da gördüğümüz Odin bir savaş esnasında aniden belirmesi, sonrasında da kuzgun olarak savaş alanında yer almasını görmüştük. Hikaye boyunca kritik eşiklerde Odin ile karşılaşmamız, devamında Thor, Loki gibi isimlerin varlığı ile hikayenin genişlemesi serinin önceki oyunlarında olduğu gibi mitolojik derinliği arttırıyor.

Hikaye içinde işlenen savaştan kaçma ve onurlu bir ölümle Valhalla’ya ulaşma bütün mitin temelini oluşturuyor. Odin tarafından korunan Asgard’ın ve kimin içeriye girebileceğine dair mitolojik kuplelerin varlığı bizi yeterli derecede bu konuda aktif tutuyor. Ana karakterimiz Eivor’un hikayesi boyunca yaşadığımız tüm deneyimler bu mitolojinin içinde karşılaştığımız tanrılar ile yüzleşme ve onları anlama üzerine kurulu. Bu da bizi İskandinav mitolojisinin nasıl hissettirdiğine yaklaştırıyor. Bir nevi dünya görüşlerini paylaşıyor, korkularını ve umutlarını yaşıyoruz. Birey olarak oynadığımız süre zarfında kendimizi duygusal geçişler ile diri tutuyoruz. Bir tanrı olmaktan çok daha fazlası içerik olarak bizle buluşuyor. Biz orada olsaydık nasıl olurdu sorusunu yaşıyoruz.

Dramatize edilen ve aynı zamanda ihtirasları ve çekişmeyi de görevler boyunca gördüğümüz AC: Valhalla’nın bize sunduğu her toprak parçası mitlere uygun olarak bizi farklı toplumların dengeleri ile buluşturuyor. Ana görevlerin akışı haricinde harita üzerinde görebileceğiniz bütün detaylar dönemin kendi özelliğini taşıyor. Bu bağlar arasında Suikastçı ve Templar güçlerinin çekişmesi, bizimle buluşmaları ve konunun pamuk ipliğinde akması ise ince bir işçiliğin ürünü.

Bir Viking klanının ruhani gücünü, klanın geleceğine dair kaygıları ve bu konuda vahşeti ve heyecanı temel alan yağma kültürünü, yeniden inşa edebilmenin gücünü acımasızlık ile birleştiriyor. Geri dönmeyi düşünmeyen dünya görüşleri ile yeni evlerinin ve umutlarının peşinden giden bir grup Vikingin, dinsiz olarak kınandığı, medeni bir toplum hedefinden şaşmayan Wessex kralı Alfred’in ve Anglo-Sakson direnişini de bize bahşediyor.

MS 873 yılı itibariyle başlayan serüvende Eivor ile çıktığımız yolda farklı klanlarla siyasi çıkarlarımız doğrultusunda iş birliği yapabilir ya da onları acımasızlığımız ile tanıştırabilme özgürlüğü bize sunuluyor. Bütün bu olaylar çerçevesinde ruhani boyutun dışında Altair’in “Hidden Blade bizim yıllar boyunca bir arkadaşımız oldu. Kimileri bizim onunla tanındığımızı ve nam saldığımızı söyler, kesinlikle yanlış bir izlenim değil. Başarılarımızın çoğu onsuz mümkün olamazdı” sözünü de hatırlamak lazım. Eivor’un Hidden Blade ile buluşması, onu kendi stilinde, vahşi ve olabildiğine mesaj verir stilde kullanması da Vikinglerin vahşet boyutunu gözler önüne seriyor.

Oyun boyunca balta ve kalkanın sizi daha fazla cezbedeceğini söyleyebiliriz. Bu aşamada Hidden Blade kadar ikonik olan farklı silahlar ve zırhlar da hizmetimize sunuluyor.  Bazıları için uzun ve zorlu görev serilerini tamamlamamız gerek. Thor’un zırhı, başlığı ve efsanevi çekici Mjölnir, Odin’in Mızrağı Gungnir ve konu Britanya olunca herkesin aklından geçen Excalibur bunlardan sadece şimdilik bilinenleri.

Kudretli ve nadide Excalibur’u elde edebilmek için 11 adet Treasure of Britain tabletini bulmak gerekiyor. Bu tabletlerin 3 tanesi bilinen 3 Zealot olan Woden, Heike ve Hrothgar’ın üstünden elde ediliyor. Normal Boss savaşları gibi düşünebileceğiniz bu kapışmalarda düşmanlarınızın oldukça güçlü olduğunu da hatırlatmakta fayda var.

Eğer kendinizi ana hikaye dışında gizemleri çözmeye adarsanız Stonehenge ile karşılaşmanız da olası. Britanya sınırları içinde en ikonik yapılardan biri olan Stonehenge Wiltshire – İngiltere konumunda bulunuyor. Serinin daha önceki oyunu Syndicate’te 1868 yılında İngiliz Suikastçılar Jacob ve Evie Frye Tren sığınaklarında buranın bir fotoğrafına sahiptiler.

Yapım aynı zamanda ikonik alanların dışında farklı kültürlere yaptığı göndermelerle de oldukça tatmin edici boyutta. Bunlardan belki en çabuk fark edeceğiniz olanı, Watch Dogs: Legion’da da playlist’te fark edeceğiniz The Prodigy göndermesi. Essex sınırlarında bir alanda görebileceğiniz Keith isimli karakterin “Smack by bishop” nidaları ile görebilirsiniz. Britanya’nın en ünlü isimlerinden Keith Flint’e selam çakmaları büyük bir jest.

Layla’nın bilgisayarında ses kaydı olarak bulabileceğiniz Desmond Miles datası, Harry Potter ve Horcruxes, Desert Oath romanı, 2020’yi etkisi altına alan COVID-19 göndermesi, Ledecestrescire’da bulunan The Dark Souls göndermesi Bonfire, Yüzüklerin Efendisi’ne dair Hobittron ve Golden Ring ve H.P. Lovecraft için Dunwic’de gizli bir hapishanede bulunan eski bir mektup da cabası.

Bu kadar içerik varken yeni gelen güncelleme bizlere neler sunuyor?

Güncelleme 1.1.0 yakın zamanda bizlerle buluştu. Xbox Series X|S: 6.3 GB, Xbox One: 5.7 GB, PlayStation 5: 2.46 GB, PlayStation 4: 2.4 GB ve PC: 5.6 GB civarında alan kaplıyor.

İçerik olarak orijinal hali bile fazlasıyla dolu olan AC :Valhalla yeni güncelleme ile Yule Festivalini ağırlıyor. Yule Festivali kendi içinde katılabileceğiniz etkinlikler ve ödüller ile sınırlı süreli bir etkinlik. 3 ayda bir güncellenmesi planlanan ve Şubat 2021’de gelecek olan River Raid güncellemesine kadar bize şunlar sunuluyor:

Yerleşim alanı olarak kabilemizi daha da genişletmemiz yeni binalar ve süslemeler hesabımızda aktif oluyor. 7 Ocak ‘a kadar sürecek olan etkinlikte karlı bir ortam görmeniz olası. Kutlamalar kapsamı elbette bol alkollü ve kavgalı bir şekilde sunulmuş. Okçuluk ve daha bir çok küçük etkinlik bizleri karşılıyor. Festival boyunca görebileceğiniz eşyalar:

  • Mōdraniht Ceremonial Outfit
  • Mōdraniht Tattoo Set
  • Mōdraniht Ceremonial Seax
  • Mōdraniht Ceremonial Shield
  • Traditional Yule Garland
  • Sacrificial Altar
  • Ritual Tree Ornaments
  • Cozy Fire Pit
  • Yule Beech Tree

Şubat 2021’de gelecek River Raid ile açılacak yeni skill ve yetenekler haricinde yeni 3 oyun modu – harita bize sunuluyor. Yeni eşyalar ve rünler gibi değişik materyallar de bizi bekliyor. Nehir baskınlarına hazır olun!

Çeşitli düzeltmeler açısından da oyunu iyileştiriyor bu güncelleme. Efsanevi hayvan kupalarımız artık doğru şekilde görünüyor. Zorluk seviyelerine göre NPC’lerin güçleri dengelenmiş. Grand Magaester’ın bulunduğu yere yağmalanabilir sandıklar eklenmiş.

Performans açısından artık daha kararlı ve iyi bir konuma erişilmiş. PC kısmında bazı donmalar ve açılışta yaşanan kilitlenme giderilmiş. Grafik, ses ve animasyon olarak düzeltmeler de mevcut. Grafiklerdeki hatalar giderilmiş. Çeşitli karakter ve NPC animasyonları düzeltilmiş. Balık tutma animasyonundaki sorun giderilmiş. Bazı NPC’lerin tarlayı biçerken yaşadığı havayı kesme sorunu düzeltilmiş. Bazı pozisyonlarda suikast yaptığımız NPC’lerin ayağa kalkma sorunu giderilmiş. Mimir’in kafa dövmesindeki gözükme sorunu düzeltilmiş.

Görevlerde yer alan belli noktalarda bulunma hataları giderilmiş. Dünya kapsamında doku hataları giderilmiş. Duvar arkasından vurmaya olanak sağlayan hatalar giderilmiş.

Frostruin ve Sinner Skull ile ağır saldırı sorunu düzeltilmiş. Kullanıcı arayüzünde oluşan hatalar da giderilmiş.

Fotoğraf modunda yaşanan sorunlar ele alınmış, kameranın objelere takılma sorunu giderilmiş.

Benchmark aracında yaşanan VRAM sorunu giderilmiş, VRAM kullanımının doğru gösterilmesi sağlanmış.

PlayStation 5 üzerinde Season Pass sahiplerinin içeriğe erişememe sorunu giderilmiş.

Devam eden süreçte AC: Valhalla evreni genişlemeye devam edecek. Wrath of the Druids,  The Siege of Paris ve The Legend of Beowulf da yolda.

Wrath of the Druids ile İrlanda’nın perili ve vahşi doğasını keşfedeceğiz. Zaten fazlasıyla güzel bir doğal ortam sunan oyun iyice bu konuda kendini arşa çıkaracak.

Paris kuşatması ile Francia krallığına doğru hareket edip görüp görebileceğimiz en cesur fethin içinde yer alacağız. Charles the Fat’i surların arkasındaki hükümdarlığına son vermek ve bir krallığı çöküşe zorlama aşamasını göreceğiz.

Ve tabii ki konu İngiltere olup Beowulf olmaması imkansız. Kırsalı teröre boğan İngiltere’nin ilk büyük destanının arkasındaki detayları göreceğiz.

İlker Karaş
Strateji oyunlarını sever. Sabaton ve WW2 dediğinizde akan sular durur.

World of Warcraft: Shadowlands İnceleme

Previous article

Zyxel Armor G1 router, oyuncular için WiFi performansı sunuyor

Next article

You may also like

More in Haberler