Haberler

Çocukları Siber Zorbalıktan Korumanın 5 Yolu

0

Bu aralar yaz tatilinin keyfini çıkarmakla meşgul olan çocukların internette geçirmek için her zamankinden daha çok zamanı var. Çeşitli konularda bilgilenmek, sosyalleşmek ve oyun oynamak gibi amaçlarla genellikle keyifli vakit geçirdikleri dijital dünya, zaman zaman bazı problemleri de beraberinde getirebiliyor. Bunlardan birisi de tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de birçok çocuğun hayatını olumsuz etkileyen siber zorbalık. Kaspersky Lab’ın bir araştırmasına göre, araştırmaya Türkiye’den katılan ve çocuk sahibi olan kullanıcıların %32’siçocuklarının siber zorbalık kurbanı olabileceğinden korkuyor ve %7’si çocuklarının son 12 ayda en az bir siber zorbalık olayının kurbanı olduğunu söylüyor.

Ayrıca, şirketin son bir yıl içerisinde iconKids & Youth ile gerçekleştirdiği bir anket, dünya çapında her 10 çocuktan 6’sının siber zorbalık konusunda endişe duyduğunu ortaya çıkardı. Bu, sorunun ciddiye alınması gerektiğini gösteriyor. Çocukların siber zorbalık sonucunda sanal ortamda edindikleri olumsuz deneyim, onların zihinsel ve fiziksel sağlığını etkileyerek sorunlara yol açabiliyor.

Türkiye’deki anne ve babalar risklerin farkında olsa da, aynı zamanda çocuklarını korumak için bir şey yapamadıklarını düşünüyor. Kaspersky Lab’ın araştırmasına göre, %27’lik bir kesim çocuklarının çevrimiçi ortamlarda ne yaptığına dair bir kontrol sağlayamadıklarını itiraf ediyor ve buna rağmen yalnızca %19’luk bir kesim çocuklarını internetteki tehditlerden koruyabilecek yazılımları kullanıyor.

İşte çocuğunuzun siber zorbalığa karşı güvende olması için yapabilecekleriniz:

Onunla konuşun

Çocuğunuz internetle tanışır tanışmaz ona siber zorbalığın ne olduğuna dair bilgi vermeniz iyi olacaktır. Başına neler gelebileceğini anlamalı ve siber zorbalıkla karşılaşırsa kendisine yardım edilebileceğini bilmeli. Ayrıca, kurban ister kendisi, isterse bir başkası olsun, yardım edilebilmesi için çekinmeyerek sizinle açık açık konuşması gerektiğini ona uygun bir dille anlatıp güven verin, onu cesaretlendirin.

Kurallarınızı belirleyin

Çocuklarınıza başkalarını küçük düşürecek veya onları üzecek şeyler söylememeleri gerektiğini öğretin. Çocuğunuz yalnızca siber zorbalık kurbanı değil, siber zorbalığı uygulayan kişi de olabilir. Bu yüzden onu durum hakkında bilgilendirin; bu eylemin çok yanlış olduğunu ve ne gibi tatsız sonuçlar doğurabileceğini anlatın.

Cihazını elinden almak çözüm değil

Çocuğunuzun elinden cihazını alarak benzeri bir durumun tekrarlanmasını engelleyebileceğiniz fikrine kapılmayın. Bunun yerine, ona bazı temel güvenlik ve gizlilik kurallarını öğretin. Bu kuralların ne olduklarını, ne anlama geldiklerini ve özellikle de sosyal ağlarda neden bu kadar önemli olduklarını anlatın. Çocuğunuza cihazları veya sosyal medya hesapları özelinde gizlilik ve güvenlik ayarlarını nasıl değiştirebileceklerini, fotoğraflarının ve verilerinin yabancılar tarafından görülmesini nasıl engelleyebileceklerini gösterin.

Okul görevlileri ile konuşun

Çocuğunuzun sosyal medyada iletişim kuracağı kişiler ilk etapta okul arkadaşları olacaktır. Çocuğunuza siber zorbalık yapan kişi okulundan veya sınıfından olabilir. Bu yüzden okul otoriteleri ile konuşarak olası sorunları detaylı bir şekilde öğrenebilir ve gereken adımları birlikte atabilirsiniz.

Bir güvenlik yazılımından destek alın

Çocuklarınızın bilgisayar ve mobil cihazlarında ne yaptığını daima arkalarında durarak takip edemezsiniz. Ebeveyn denetimi özelliği sunan çeşitli güvenlik yazılımları sayesinde işiniz bir hayli kolaylaşabilir. Örneğin Kaspersky Safe Kids, çocuklarınızın internet kullanımını belli çerçeveler içinde sınırlandırmanızı, sakıncalı siteleri engellemenizi ve daima nasıl sitelere giriş yaptıklarını takip etmenizi sağlıyor. Böylece çocuğunuz tehlikelerden uzak bir şekilde dijital dünyanın sunduklarından güvenle faydalanabilir.

 

Ceyda Doğan Karaş
86 doğumlu. Evli, mutlu, Tauren'li. Star Wars, Doctor Who, Yu-Gi-Oh ve Blizzard delisi. 93'ten beri video oyunlarıyla fazla uğraşıyor ve hayatı onların üzerine şekilleniyor. Korku, macera, psikoloji kitap ve animelerine bayılıyor. Koyu Beşiktaş taraftarı ve cosplay organizatörü. Ayrıca cosplay, vazgeçemediği hobilerinden sadece birisi.

Mahallenizin Dostu Örümcek-Adam! Spider-Man: Homecoming İncelemesi

Previous article

TP-Link Neffos X1 Serisi Akıllı Telefonların Özellikleri

Next article

You may also like

More in Haberler