Haberler

Dr. Mete Tevetoğlu Minecraft’ın Yasaklanma Kararını Yorumladı

0

Oyun Hukukçusu, Maltepe Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Dijital Oyun Geliştiricileri Derneği’nin (DOGED) Hukuk Kurulu Üyesi Dr. Mete Tevetoğlu, özellikle sosyal medyada hızla yayılan Minecraft’ın ülkemizde yasaklanması konusunu ele aldı.

Dr.Mete Teveoğlu’na göre bu durumun temel kaynağı ülkemizde dijital oyunların derecelendirilmesi ve işaretlenmesi hakkında bir düzenleme olmayışı. Konuyla ilgili görüşlerini turk-internet.com’dan Füsun S. Nebil’e belirten Tevetoğlu, “Derecelendirme ve işaretleme için Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü bünyesinde kurulan Türkiye Dijital Oyunlar Federasyonu tarafından geçmişte bazı çalışmalar yapıldı. Bu çalışmalar PEGI sistemi başta olmak üzere milletlerarası diğer tüm düzenlemeler incelenerek hazırlandı. Fakat daha sonra sebebi açıklanmayan bir şekilde Federasyon Bakanlık tarafından lağvedilince hazırlanan derecelendirme, işaretleme, oyuncu lisanslama, oyun turnuvalarının düzenlenmesi, oyunlara özel bandrol uygulaması gibi tüm regülasyon çalışmaları ve taslakları sahipsiz kaldı ve uygulamaya konulamadı.” şeklinde konuştu.

Böyle bir derecelendirme sisteminin olmayışı nedeniyle eldeki oyunun hangi yaş grupları için uygun olduğu ile ilgili bir kararın da baştan verilemediğini belirten Tevetoğlu, oyunlar çocuklar içindirzihniyeti nedeniyle tartışmaların bu boyuta indirgendiğine dikkat çekti.

Sözlerine, “Oyunlar bugün dünyanın her yerinde her yaştan kişiler tarafından bilgisayarlar, konsollar ve akıllı telefonlar aracılığıyla kullanılan, oynanan ve tüketilen bir ürün vasfında” diye devam eden Tevetoğlu, Minecraft söz konusu olduğunda yasaklanma için öne sürülen nedenlerin “oyunlar için uygulanabilir olmaktan uzak olduğu” görüşünü savundu.

Anlamadığımız ve derecelendiremediğimiz ürünlerin direkt yasaklanması yerine bunların tanımlanması ve uzmanların incelemeleri ile değerlendirilmesi gerektiğini savunan Tevetoğlu, “Oyunların Aile Bakanlığı bakış açısı ile sınırlı bir eksende yasaklanması veya incelenmesi de son derece eksik bir yaklaşımdır.” diye belirtti

Yazının tamamına ve Tevetoğlu’nun Minecraft’ın yasaklanması hakkında ortaya atılan nedenlerle ilgili ayrı ayrı görüşlerine http://www.doged.org/minecraft-yasaklama-talebi-ve-oyun-yasaklari-hakkinda/ adresinden ulaşabilirsiniz.

İlker Karaş
Strateji oyunlarını sever. Sabaton ve WW2 dediğinizde akan sular durur.

Game11 Konsol Oyunları Festivali’ne Hazır Mısınız?

Previous article

Heroes of the Storm Beta Keyi İsteyenler Neredesiniz?

Next article

You may also like

More in Haberler