İnceleme

Marvel’s Avengers İnceleme

0
Piyasaya Çıkacak Oyunlar: Eylül 2020

Avengers, hiç kuşkusuz Marvel evreninin en sevilen isimlerinden biri oldu. Tabii doğal olarak Marvel’s Avengers oyunuyla alakalı beklentiler de bir hayli arttı. Crystal Dynamics ve Eidos Montréal tarafından geliştirilen, Square Enix tarafından yayınlanan aksiyon, macera oyunu Marvel’s Avengers’a gelin yakından bakalım.

Marvel’s Avengers Hikaye

Oyunun merkez ismi Kamala Khan. Neden? İnanın ben de bilmiyorum. O kadar karakter arasından neden Khan seçildi veya tüm olaylar neden onun etrafında dönüyor bilmiyoruz. “Zaten herkes Captain America, Hulk, Iron Man yapar ister. Hadi değişiklik yapalım” falan diye düşünmüşler sanırım. İyi mi yoksa kötü bir tercih mi bilmiyorum ancak yaklaşık 30 saatlik oynanış deneyimimde kendisiyle “çok az” zaman harcadım onu biliyorum. Neyse…

A-Day ve ufak Khan

Khan diyorduk. Kamala Khan veya Ms Marvel, artık hangisini kullanmayı seçerseniz; süper kahramanlara takıntılı. Hikayemiz A-Day etkinliği ile başlıyor. Koca bir fuar, şov, yeni teknolojiler, Avengers ekibi takılıyor, poz veriyor falan derken Khan’ı kontrol ederek başlıyoruz. Kamala, çizgi roman peşinde koşup kendisine VIP odasında yer bulmaya çalışırken diğer Avengers üyeleriyle de karşılaşır. Onlarla konuşup, tatlı anılar biriktirirken aniden bir saldırı gerçekleşir. Bu sırada oyunu da öğrenme amaçlı tek tek diğer Avengers üyelerinin kontrolünü ele geçiririz. Thor, Iron Man, Hulk, Black Widow derken her karakterin özel güçleri, vuruşları ve animasyonlarıyla tanışırız. Bir nevi eğitim modu gibi düşünebilirsiniz.

Koşturmaca, düşmana kafa atmaca derken korkunç bir trajedi yaşanır ve binlerce kişi ölür. Eğer Agents of Shield izlediyseniz veya çizgi romanları takip ediyorsanız, Terrigenesis olayını bilirsiniz. Burada Inhuman olarak karşımıza çıkan ve belli özel güçleri olan birçok insanın hikayesi temel alınır. Tabii her inhuman’ı oyunda görmüyoruz, ancak temelde hikaye buna dayanıyor. Toplumdan dışlanan inhuman’lar, yakalanıyor veya daha kötü davranışlara maruz bırakılıyor.

Oyunda aradan geçen beş yıl sonrasında Khan’ın bakış açısından hikaye kaldığı yerden devam ediyor. Tabii Avengers, yaşanan trajedinin ardından dağılıyor. Bruce Banner artık Avengers’ın misyonuna inanmıyor ve dünyaya bu grubun toplum için bir tehlike oluşturduğunu söylüyor. İhanete uğramış hisseden Iron Man, malikanesinden bir tanesine kaçıyor ve tuhaf bir yaşam stili seçiyor. Thor ortadan kayboluyor ve Black Widow da hala Black Widow işleri yapıyor. Yaşadığı birtakım olaylardan sonra Khan, tüm yaşananları farklı boyutlara taşıyacak bir olayı keşfediyor ve bu da başını belaya sokunca, Avengers’ı bulmaya çalışıyor.

Günlük ve haftalık mini görevleri yaparak çeşitli ödüller kazanabilirsiniz

Marvel’s Avengers Oynanış

Her Avenger, kendilerine savaşta benzersiz bir rol veren benzersiz bir yetenek paketine sahip. Kamala Khan, devasa, esnek kollarıyla hafif hokkabazlık kombinasyonları yaparak yakın dövüş saldırısında avantajlı. Ekstra hasar ve gelen saldırılara karşı otomatik sıyrılmak için ayrıca özel bir gücü var. Her yönüyle harika bir dps ve aynı zamanda destek kahramanıdır. Hulk, yalnızca temel saldırılarını kullanarak büyük etki alanı hasarını açığa çıkarabilir ve kızgınlık sayacını kısa süreli yenilmezlik, sağlık yenilenmesi için kullanabilir. Kısacası gerçek bir tank özelliğine sahip.

Yetenek ağacı

Bu arada spoiler olmaması adına her karaktere değinmeyi düşünmüyorum. Çünkü oyun, tek bir hikayede sonlanmıyor. Son gibi görünse de bir noktada devam hikayesine sahip. Ayrıca her karakterin (ben özellikle oynanış bakımından Thor’a bayıldım!) özel olduğunu ve belli avantajları kadar, dezavantajları olduğunu da bilmeniz önemli. Hulk, güçlü gibi görünebilir ancak bir tank olmanın etkisinden dolayı verdiği hasar o kadar da fazla değil. Bu noktada oyundan pek mantık beklemeyin. Hani koca Hulk’ın çizgi romanlardaki gibi her şeyi yıkmasını bekliyorsanız, kontrol size geçince hiç de öyle olmuyor bilesiniz.

Her karakterin süper güçleri gibi kendi özel yetenek ağaçları mevcut. Bunlar Primary, Specialty ve Mastery olarak üçe ayrılıyor. Bu yetenek ağaçlarındaki özellikle o kadar karmaşık değiller ve oyun da yönlendirici olduğu için kombolara hızlıca alışıyorsunuz. Görev mantığı da War Table‘dan seçiliyor ve ardından verilen görevi yerine getirmek için düşmana kafa atıyorsunuz. Görev icabı gittiğiniz haritalarda mini görevler de yapabilirsiniz. Kenarda köşede saklanmış kutuları açmak, esir alınan diğer inhuman’ları veya ajanları kurtarmak gibi. Tabii seçim tamamen sizin. İsterseniz direkt ana göreve odaklanabilirsiniz.

Görrevleri War Table üzerinden yapıyoruz

Avengers ekibi toparlandıktan sonra onların da kendi hikaye görevleri açılıyor. Bunlar ekstra ekipman sağlıyor ve aslında karakterleri kontrol ederken biraz daha oyun dinamiğini öğrenmenizi sağlıyor. Görevden göreve koş, düşmanları patakla ötesine geçmeyen Marvel’s Avengers’ın oynanışının keyifli olduğunu itiraf etmem gerek. Bu şekilde yazınca belki oyun fazla minimal görünebilir ancak keyifli olduğu bir gerçek. Keyfinin arkasında sadece loot toplamak ve işin kötü yanı, o toplanan hiçbir şeyin kozmetiğe etki etmemesi konusuna biraz üzüldüğümü itiraf etmeliyim. Ayrıca bazı kozmetikler, görsel anlamda korkunç bug’lı. Muhtemelen onların önüne geçerler ama ne gerek var değil mi…

Oynanışta öne çıkan diğer güzellik co-op online seçenek. Hikaye modu tamamlansa bile aslında tam olarak bittiği söylenemez. Yani teknik olarak oyun bitmiyor ve yeni görevler gelmeye devam ederken, farklı hikayelere de dalıyorsunuz. Ve Avengers Initiative‘in bir parçası oluyorsunuz. Amacınız yeni düşmana karşı güçlenmek. Burada Hawkeye ve Spider-Man (2021) isimleriyle karşılaşıyoruz. Bunların zaten geleceğini biliyorduk. Kötü haber ise Spider-Man, sadece konsol özelinde olacak, malum oyunun kendisi PC’de yok. Duyurulan ve onaylanan diğer kahramanımız ise Kate Bishop. Bunların dışında geleceği beklenen ancak henüz onaylanmayan isimler arasında; Loki, Doctor Strange, Quake, Wasp, Ant-Man, She-Hulk, Captain Marvel, War Machine, Scarlett Witch,  Winter Soldier, Falcon ve Black Panther da yer alıyor.

Co-op eşleştirme sistemi “şimdilik” bayağı yavaş

Karakter havuzu genişlediğinizde ve her birinin kendi hikayesinin olacağını düşündüğümüzde aslında Marvel’s Avengers, zengin oynanışa sahip. Tek sıkıntısı bunu biraz tekrar ediyor oluşu ancak saf bir aksiyon oyunundan da daha fazlasını bekleyemezsiniz.

Marvel’s Avengers’ı yalnızca hikaye odaklı görevler için oynuyorsanız ve her şeyi görmezden gelirseniz, hikayenin ilk bölümünü yaklaşık 10 – 12 saatte bitirirsiniz. Ancak bunu yaptığınızda süper kahramanlarınızın eşya yükseltmelerini alamadığınız için biraz güçsüz kalacaklardır. Zorluğa bağlı olarak ve görevlerdeki zorlukları da değiştirip, kendinizi test etmeye karar verirseniz oyun, 20 saatten fazla zamanınızı alır. Diğer tarafta ana oyunun zorluğunu arttırmak o kadar da gerekli değil.

Marvel’s Avengers Loot Mekaniği

War Table’da yönlendirildiğiniz görevlerde sağda solda kutular veya kurtarılmayı bekleyenler olabilir demiştim. Sevgili Jarvis, bunlara yaklaştığınızda bizi bilgilendiriyor ve aslında yapmak zorunda olmasanız bile inanılmaz işe yarıyorlar. Çünkü loot sistemi, oyundaki oynanışı etkileyen temellerden biri. Bu arada bazı görevler hikaye dolayısıyla karakter değişimine izin vermiyor, ancak bazılarında değişliklik yapabiliyorsunuz. Eğer Thor ile belli bir göreve giderseniz, bulduğunuz kutulardan Thor için eşya çıkıyor.

Bulduğunuz eşyalar karakterlerinize belli avantajlar veriyor. Mesela belli element saldırılarına karşı daha dayanıklı olmak, daha kuvvetli fiziksel saldırılar yapmak, özel yeteneklerinizi daha uzun süreli kullanmak ve fazlası. Ayrıca kullanmadığınız eşyaları “dismantle” edebilir yani parçalayabilirsiniz. Böylece elde ettiğiniz ham maddelerle kullandığınız eşyayı güçlendirebilirsiniz. Eğer daha güçlü eşyalar isterseniz görevlerin zorluklarını arttırabilirsiniz. Zaten belli güç seviyesinin altındaysanız oyun size “daha fazla güçlen öyle gel kardeş, seni aşar bu” kıvamında bir mesaj veriyor. Bu da dönüp dolaşıp aynı görevleri tekrarlamak anlamına geliyor.

Üzücü kısım o kadar eşya düşüyor ama bir noktada “en güçlüsünü takayım, yoluma devam edeyim”den fazlasını düşünmüyorsunuz. Hani “legendary” eşya dışındakilerde sadece güç seviyesine bakıp, kalanını es geçmek veya parçalamak çok basit. Loot olayının az daha detaylı olmasını isterdim. Boost özellikleri çok ancak bir noktada da önemsiz gibiler. Ek olarak dilerseniz günlük ve haftalık görevleri yaparak, farklı kostümler veya diğer kozmetikleri oyun içi para birimiyle satın alabilirsiniz.

Marvel’s Avengers Grafik ve Seslendirme

Kozmetik bug’larından biri. “Kiptin İmiriki”

Oyun seslendirme, müzik ve karakter animasyonları olarak başarılı. Bazı ufak tefek bug’ları kenara bırakırsak özellikle harita tasarımında ve karakterlerin vücut hareketlerindeki detayları oyun içinde çok iyi seçebiliyorsunuz. Her karakter aynı hareketleri yapmıyor ve kendilerine has tarzları var. Black Widow biraz daha hızlı iken Hulk’ın hantal ama güçlü vuruşlarını animasyonlarda hissedebiliyorsunuz. Ayrıca haritalardaki bazı manzara detayları gerçekten muazzam. Diğer güzel kısım ise karakter modellemeleri de hoş. Mesela Captain America’nın Chris Evans olmaması gözünüze batmıyor. Aksine her birinin yüz detayları grafiksel anlamda başarılı.

Marvel’s Avengers Satın Almaya Değer Mi?

Oyunda çok sayıda grafik bug’ı bulunuyor. Bu konuda güncelleme gelmeye devam ediyor ancak biz uyarımızı yapalım. Zaten belli kostümlerin bug’lı olduğunu belirtmiştim.

Diğer canımı ciddi anlamda sıkan konu ise yardımcı karakterler. Bir göreve daldığınızda yanınıza 3 adet yardımcı karakter veriliyor ve onları kontrol etmek gerçekten zor. Siz olduğunuz yerde dururken yardımcı karakterler sağa sola saldırabiliyor, nedensiz duvarlarda takılı kalıyor veya görev esnasında saldırmaları gereken yerin çok uzağında takılıyor.

Objective Missions tab’ında çok çeşitli görevler ve size kazandırdıklarını inceleyebilirsiniz

Bana tuhaf gelen diğer durum ise düşmanların aniden yok olup, belirmesi. Bazı görevlerde düşman sayısı çok fazla. Sizin ise aslında yapmanız gereken belli güç kaynaklarını yok etmek. Kişisel olarak bir noktada düşmanları yok sayıp, direkt 4 adet güç kaynağını yok ettim. Bu güç kaynakları yok olur olmaz düşmanların alayı yok oldu ve ara sahnede arkada takılmaya başladılar. Bu ve benzer birçok sinematik hata, bayağı komedi aslında ve diğer yandan hoş da değil. Oyun içi karakter modellemeleri, güçleri ne kadar başarılıysa ara sinematik kısmında da bir o kadar tuhaf mantık hataları var.

Kısacası Marvel’s Avengers, aslında potansiyeli olan leziz bir aksiyon oyunu olabilirdi. Ancak yanına birçok grafik bug’ı, detaylı gibi gösterdiği ama biraz görünmez kalan loot sistemi gibi sorunları almış. Bu sorunları kenara bıraktığınızda aksiyon anlamında ve oynanışta çok keyifli. Kişisel olarak sadece eğlence için arada açıp birkaç görev yapmak hoşuma gidiyor. Ayrıca yeni karakterler geldikçe içerik zenginleşecek. En büyük “umudum” o tuhaf bug’ların, komedi yapay zekanın bir şekilde yamalarla düzeltilmesi. Diğer bir itirafım ise ana hikaye pek olmamış. Karakter hikayeleri fena değil ama ana hikaye fazla yetersiz ve sönük. Koca Marvel evreninden daha iyisini çıkartabilirlerdi.

Diğer tarafta eğlenceli oynanış, loot peşinde koşup düşmanların üzerinde özel güçlerinizi denerken, farklı kostümler için günlük ve haftalık görevler peşinde koşarım diyorsanız Marvel’s Avengers, sizin oyununuz. “Marvel ise her türlü gideri var” modundaysanız, zaten oyuna çoktan sahipsinizdir.

Captain Tsubasa: Rise of New Champions İnceleme
Keeper of Time
“Lost time is never found again. Oh, never mind I found it.”

    Ghost Recon Breakpoint: Red Patriot Duyuruldu

    Previous article

    PUBG PCS2 Avrupa Büyük Finalleri’nin Kazanan Takımı Belli Oldu

    Next article

    You may also like

    More in İnceleme