Ancestors: The Humankind Odyssey, özünde şaşırtıcı fikirlere sahip ve eğer dünyasına dalmakta ısrarcıysanız, sizi mutlu bile edebilir. Maymundan insana kavramını ve kendi klanınızı hayatta tutma çabaları derken, leziz atmosferden etkilenmeniz bile mümkün. Yaptığınız her eylem, türünüzün hayatta kalmasını etkiliyor ve gelecek nesillerin gelişiminden de siz sorumlusunuz. Bu sorumluluk mantıkta heyecan verici olsa bile oyunun kendini sıkça tekrar etmesi, hevesinizi kaçırabilir.
Oyun, vahşi hayatın zorluklarını gösteren bir ara sinematik ile açılıyor. Burada klan üyelerinizden birinin talihsiz bir sonla karşılaşmasına tanıklık edersiniz ve geride bırakılan bir bebek maymunu kurtarmakla görevlendirilirsiniz. Burada oyunun temellerini öğrenmek için size fırsat yaratılır. Genel olarak oyunda size hedef bir şekilde anlatılıyor ancak tam olarak nasıl yapmanız gerektiği konusunda yol göstermiyor. Açıkçası ortada oyunla alakalı eğitim olunca biraz daha açık talimatlar bekliyorsunuz ancak Ancestors: The Humankind Odyssey, bu konuda pek başarılı olamamış. Aniden bir yılanın sizi boğmaya çalıştığı sırada öğretici bir mesajın ekranda belirmesi, pek işe yaramıyor malum. Bu da ilk birkaç saat süren çok yavaş ve sinir bozucu bir açılışa hazır olmanız gerektiği anlamına geliyor.
Ancestors, dünyasını sizin keşfetmenizi isteyen yapımlardan. Bir noktada belki zorunluluk gibi görünebilir. Başlangıçta dahil olduğunuz klan küçücük ve pek yetenekleri de yok. Bu yüzden etrafınızı Neuronal Energy kazanmak için keşfetmeniz gerekir. Neuronal Energy, oyundaki XP yani deneyim puanı olarak kullanılıyor. Bu enerjiyi beyninizde bulunan ve size yeni yetenekler kazandıran, becerilerinizi geliştiren nöronların kilidini açmak için kullanırsınız. Karşılaştığınız her bitkiyi koklamak, suda yürümek, ağaçların arasında gezinmek gibi birçok detayı es geçmemeye çalışın. Maymunların fazla çaresiz hissettirmesi, iyi olduğu kadar da kötü. Mesela öğeleri sağ elinizden sol eliniz arasında değiştirmek için veya tuttuğunuz eşyayı bırakmak için bile bazı yetenekleri öğrenmiş olmanız gerekir.
Oyunun, muhtemelen çok sayıda tepki almasının nedeni; keşif önemli derken bunu işkence haline getirmek. Zorlu oyun mantığı zaten moda, bundan kaçmak bir noktada imkansız. Ancak bunu fazla zorlama yapınca, oynanış hiç keyif vermiyor. Ormanın hakimi bir maymun gibi olmak yerine, ağaçlarda sallanmak, hedefleme mantığının neredeyse olmaması ve gerçekten sinir bozucu kontrollerle boğuşmak, tüm oyun deneyimini alt üst edebiliyor. İşin güzel yanı PC’ye oranla PS4’de çok daha rahat oynuyorsunuz. Analog kontrolü birçok şeyi değiştiriyor. Ayrıca PC2deki o kamera açılarının garipliğini konsolda pek sık görmüyorsunuz. Bir şeylerden kaçarken kameranın saçma yerlere kilitlenmesi, PS4 tarafında biraz daha azaltılmış, ancak tamamen ortadan kaldırılamamış.
En başta hayatta kalmaya çalışırken eşyalara nasıl şekil vereceğinizi öğreniyor ve çeşitli silahları keşfediyorsunuz. Zavallı klanınız bir timsah veya kılıç dişli kaplan tarafından kovalanırken, onları güvenli bir yere götürmeye çalışıyorsunuz. Ayrıca sevgili maymunlarınıza çok da bağlanmayın. Aralarından birkaç tanesinin ölümü kaçınılmaz. Klanınızı geliştirirken gözünüzden kaçmayacak olan detay ise yetenekler. Bir klan üyesinin yeteneğini açtığınızda, bundan tüm üyeler etkileniyor. Bu da maymunlar arasında karakteristik herhangi bir ayrım olmadığı anlamına geliyor. Yani isimleri farklı bile olsa mantıkta hepsi neredeyse aynı.
Her şey bir kenara, klan üyelerini kaybettiğiniz gibi çoğaltmanız da mümkün. Bunu da tabii ki bebeklerle arttırabilirsiniz. Ortada tam olarak ilginç bir aksiyon olmasa da en azından oyunu, 15 ay ileriye sarıp işlemi hızlandırabiliyorsunuz. Bebek goril/maymunlar inanılmaz sevimli modellenmişler. Ayrıca klana inanılmaz faydaları oluyor, ancak bu faydalardan yararlanmak için büyümelerini beklemek gerekiyor. Zaman kavramı burada biraz ilginç ve birkaç seçeneğe sahipsiniz. Tüm bebeklerinizi anında yetişkinlere, yetişkinleri yaşlılara ve yaşlıları da iskeletlere çeviren bir kuşağı atlayabilirsiniz. Ayrıca sizi yüz binlerce yıl boyunca ileriye atabilecek evrimsel bir adımı da seçebilirsiniz. Tam zaman, şu anki kuşağınızda başardığınız şeylere bağlıdır. Gerçek hayattaki atalarınız, daha önce bir şeyleri keşfetmeyi başardıysa, oyun burada size çeşitli bonuslar kazandırır. Zaman içerisinde ileriye gitmek, keşfedilecek yepyeni bir ortam sağlar ve farklı bir alana gidersiniz.
Zamanda ileriye gitmek, maalesef süslü görünse de oldukça olumsuz bir yöne sahip. Beyin geliştirme kısmında belirli sayıda nöron açılmamak üzere kilitlenebiliyor ve geri kalan erişimlerinizi de kaybedebiliyorsunuz. Bu da en basit temelleri öğrenmek için tekrar aynı şeyleri yapmak zorunda kalabileceğiniz anlamına gelir. Bu yüzden zaman kavramında dikkatli olmanız önemli.
Goril veya maymun (hangisi hoşunuza gidiyorsa artık) klanını geliştirme, evrimleşme fikri, yeni ve heyecan verici. Sadece şans veya bazı kötü kararlar yüzünden tüm klanınızın tek kalemde yok olması mümkün. Pek tabii ki bu da her şeye baştan başlamak demektir. Ancestors: The Humankind Odyssey, ilginç bir deneyim ancak kesinlikle sabırsız oyunculara göre değil. Ormanlık alanların güzelliğini tadını çıkartmak ve ilginç yetenek ağacı sistemi dışında kendini tekrar eden oynanışı, çoğunuzun canını sıkabilir.