İnceleme

Razer Raiju TE – Quartz Edition İnceleme

0

Razer birçok oyuncunun parmaklarına uygun ürünleri geliştirmeye devam etsin, bu sefer misafirimiz Razer Raiju Tournament Edition (Razer Raiju TE) oluyor. 

Geçtiğimiz yıl Razer’ın Raiju Ultimate gamepad’ini incelemiştik ve ağırlığı, multiplayer oyunlardaki (bluetooth) ufak tefek sorunları dışında birçok noktada oyuncuların istediğini verebiliyordu. Tabii fiyat kısmı çoğumuzun da cüzdanını kül etmeye yeterliydi. Diğer tarafta firmanın şık, kaliteli malzeme derken rakiplerine oranla temiz performans sunduğunu itiraf etmek gerek. Razer Raiju TE, ilk dokunuşta aynı kaliteyi hissetmenizi sağlıyor.

Dizayn

Razer’ı genelde kullandığı kaliteli malzemeden tanırız. Kulaklık, mouse, mouse mat fark etmez hemen hemen her ürününde malzemesinden asla ödün vermez. Fiyatının çoğumuza göre fazla olmasının nedenlerinden biri de bu. Hani “seneye de giyerim işte” kafasıyla aldığımız koca tshirt’ler gibi. Çok uzun süre kullanılır ve kolay kolay da yerini kimseye kaptırmaz. Razer Raiju TE için de aynı durum söz konusu.

Gamepad’in siyah, beyaz ve pembe olmak üzere üç farklı renk seçeneği mevcut. Her birinin teknik özellikleri aynı, tek farkları kaplama renkleri. Quartz Edition kısmında bizi pembe renk karşılıyor. Razer, zamanında Sevgililer Günü ve Anneler Günü için ayrı ayrı kampanyalar yapmıştı. O dönemlerde ürüne ulaştıysanız ne mutlu. İlk defa Razer Raiju TE ile tanışacaksanız kemerleri bağlayın.

Raiju TE’nin fiyatı Razer Raiju Ultimate’e göre daha uygun. Aralarındaki tek fark tabii ki fiyat değil. İki ürün arasında ağırlık ve pil konusu anında fark ediliyor. Pil ömrü olarak Razer Raiju TE çok daha iyi ve 19 saate kadar dayanıklı. Ultimate ise bunun yanında 11 saate kadar dayanıyor. Ağırlık kısmında ise Ultimate, 370gr iken Raiju TE ise 322gr. Ek olarak Razer Raiju TE’de RGB aydınlatma sistemi yok ve Razer Raiju Ultimate gibi D-Pad ile joystick’in yerini değiştiremiyorsunuz. 

Razer Raiju TE’nin dizayn kısmında öne çıkan en önemli konu, 4 farklı programlanabilir tuşunun olması. İlk elinize aldığınızda Xbox gamepad’i hissiyatı yaşıyorsunuz ki bu kötü bir şey değil. Tabii kişisel kullanımda daha tombul ürünlerden hoşlanmayanlara da kötü haber. Özellikle Dualshock 4 tasarımından hoşlanıyorsanız ve daha ufak gamepad’ler tercih ediyorsanız Razer Raiju TE size göre değildir.

Tuşlara basma hissi son derece tatmin edici ve yumuşak. Parmaklarınız kolayca alışıyor ve bir noktada ağırlığı bile unutmanız mümkün. Kavradığınız noktalar kaydırmaz malzemeden yapıldığı için kullanımda sıkıntı yaşamıyorsunuz.

Kurulum

Razer Raiju, PC oyunlarında kullanımda USB kablosunu takmanızla kendini aktif ediyor. Steam dışındaki PC oyunları için buradan driver indirebilirsiniz. Gamepad’i kutusundan çıktığı gibi kullanmak serbest, dilerseniz bluetooth aracılığıyla da kullanabilirsiniz. PS4 kısmında ise eşleştirme son derece kolay ancak eğer PC’de de bluetooth özelliğini kullanmak istiyorsanız o zaman bluetooth adaptöre ihtiyacınız var ve onu ayrı satın almanız gerekiyor, zira ürünün kutusundan adaptör çıkmıyor.

Razer Raiju TE’nin ayrıca ücretsiz uygulaması var. Android ve iOS için geliştirilen bu uygulamayı, belli oyunlara veya oyun türlerine göre kişiselleştirebilirsiniz. Bu kişiselleştirmeleri tuşlara atayabilirsiniz ve oyun türündeki deneyiminizi farklılaştırabilirsiniz. Dört ayrı renk koduyla shooter, dövüş, spor veya yarış oyun profilleri için ayrı ayrı uygulanabilecek seçenekler arasında analog çubuk hassasiyeti, titreşim gücünü bile belirleyebilirsiniz. İşin güzel kısmı parmaklarınızı üründen kaldırmadan istediğiniz bir aksiyonu, tetikleyicilere atamak da mümkün.

Performans

Razer Raiju TE, kurum kısmında da bahsettiğimiz gibi kutusundan çıktığı gibi kullanılıyor. Dilerseniz uygulamayı kullanabilir veya Steam dışındaki PC oyunları için adaptörle takılabilirsiniz. Bu kısımda her şey güzel. İşin ilginç kısmı PS4’te multiplayer oyunlarda Razer Raiju TE, bluetooth’ta daha sorunsuz performans sunuyor. Ultimate, 1-2 saniyelik tepkime sorunları yüzünden birçok kullanıcının canını sıkmıştı. Güncelleme konusunda çalışmaları sürdüren Razer, Raiju TE tarafında bu konuya daha hazırlıklı yaklaşmış gibi duruyor.

Gamepad’in arkasındaki düğme ile USB, PC Bluetooth ve PS4 modları arasında geçiş yapabiliyorsunuz. Ayrıca olur da yanlışlıkla fazla tuşa basmama adına güvenlik tuşuna da sahip. Böylece modlamayı düşünmediğiniz tuşları direkt kullanım dışı bırakabiliyorsunuz.

Son zamanlarda mekanik klavyelerin ne kadar popüler olduğunu biliyoruz. Sessiz veya sesli fark etmez, hemen hemen her oyuncunun hayatında olan bu klavyelerde parmaklar gezerken ne kadar mutlu olduğunuzu düşünün. Razer Raiju TE, gerek performans olarak gerekse hissiyat olarak benzer özelliklere sahip.

Satın Almaya Değer Mi?

Sonuca bağlayacak olursak Razer Raiju TE, artıları kadar kişisel kullanımda birtakım eksilere de sahip. Yazının genelinde bundan bahsetsek bile biraz daha detaylandırmak gerek. Özellikle gamepad’le FPS veya TPS oyun türlerinde tuşlar arasındaki geçişte sorun yaşamak neredeyse imkansız. Ayarlanabilir tuşları olması ve bunları da tek tuşla kilitlemek veya farklı görevler atamak kolay. Diğer tarafta bu fazla tuşlar canınızı sıkabilir, şöyle ki alışık olmadığınız veya ilk defa böylesine işlevli bir ürüne alışmak zaman alabiliyor. Kimi zaman kilitlemeyi unutup, kendinizi farklı tuşlara basarken bulabiliyorsunuz. 

Ağırlık kısmı ise tamamen kişisel tercihe dayalı. Başlarda ağır gelebilir ve hatta büyük olduğunu bile düşünebilirsiniz. Hali hazırda Xbox gamepad kullanmaya alışıksanız, muhtemen bu eksilere pek dikkat etmeyeceksiniz. Çünkü tasarım olarak bayağı benziyorlar.

Razer Raiju Tournament Edition’ın yurtdışı fiyatı 150 euro. Diğer tarafta RBG destekli ve D-PAD ile joystick’leri değişen Razer Raiju Ultimate ise 200 euro. Bu noktada aslında pahalı, ancak çok amaçlı bir ürün istiyorsanız ve bütçenize de uygunsa düşünebilirsiniz. 

Razer Raiju Ultimate İnceleme
Keeper of Time
“Lost time is never found again. Oh, never mind I found it.”

    RESORT İçin Yeni Fragman Yayınlandı

    Previous article

    Özel Röportaj – Heroes of the Storm Oyun Tasarımcısı Adam Z. Jackson

    Next article

    You may also like

    More in İnceleme