- 13paylaşım
- 13Facebook
- 0Twitter
XPG EMIX H30 Solox F30 incelemesine başlamadan önce şöyle bir geçmişe gidelim. Bir sistem toplarken eskiden en çok dikkat ettiğimiz şeylerin başında ses kartı gelirdi. O dönemin kralı Sound Blaster’ın hangi modeli olacak, Creative markasının sticker’ı mutlaka kasaya yapıştırılacak gibi heyecanlarımız vardı. Bu heyecan USB ses kartlı kulaklıkların iyice yaygınlaşması ve anakartlar üzerinde gelen ses chipsetlerinin oldukça başarılı hale gelmesi ile azalarak bitti. Artık profesyonel işler peşinde koşuyor ya da gerçekten kaliteli bir müzik keyfi deneyimlemek istiyorsanız haricen bir ses kartı ve ona uygun güzel bir kulaklık arayışına giriyorsunuz.
Benim gibi yıllardır harici ses kartı konusunda takıntıları olan, yeri geldiğinde ses kartına elektro gitar bağlayıp kayıt alan ve bolca müzik dinleyen biriyseniz yolunuz piyasada dolanan harici ses kartlarına düşüyor. Bu incelemede konuğumuz ilk kez bir ürününü deneyimleme fırsatına eriştiğim XPG markasının harici ses kartı ve kulaklık paketi EMIX H30 Solox F30.
Kutudan neler çıkıyor?
Hatırlatmakta fayda var, bugüne kadar kutu içeriği en hoş marka olarak HyperX ‘in Cloud serisini beğeniyordum. Hali hazırda ASUS Xonar U7 harici ses kartı üzerinde Cloud Core kullanıcısıyım. XPG’nin kutu içeriklerine baktığımızda demek istiyorum fakat kutu içeriğine bakamadan dev gibi bir kutu karşımıza çıkıyor. Bunun sebebi ise masaüstünde ses kartını ve kulaklığı üzerine koyabileceğimiz bir ayak ile birlikte geliyor olması. Oldukça sağlam bu stand ile hem ses kartını hem de kulaklığı masanızda tek bir noktaya sabitleyebilirsiniz. Çok ince bir düşünce gerçekten. Monitörün kenarına kulaklık asmaktan ya da masaya koyup masadan kalkarken sandalyeye dolanıp yerlerde telef olmasını engelliyor kullandığınız kulaklığın.
XPG EMIX H30 Solox F30 Tasarımı
Kulaklık en sevdiğim tarz olan helikopter kulaklıklarına benzer bir şekilde tasarlanmış. Bu ne demek oluyor? Helikopter kulaklıklarının en büyük özelliği yüksek gürültülü bir ortamda kulağa aktarılacak sesin en iyi şekilde duyulması için dışarı ile maksimum ses izolasyonunu sağlama üzerine tasarlanmış olması ve uzun uçuşlar düşünülerek kafayı sıkmayacak ve cuk diye oturacak şekilde üretilmiş olması ile öne çıkıyor. Dış bandın metal iç bandın ise kafamıza en iyi şekilde yerleşecek şekilde esnek bir maddeden yapılmış olması hafif ve etkili bir kullanım sunuyor. Burada en önemli nokta ise bu kulaklığı birden fazla kişinin hiçbir ayarlama yapmadan rahatlıkla kullanabilecek olması diyebilirim. Hijyen açısından bir kulaklığı birden fazla kişinin kullanması bir problem evet fakat kulaklığı kısa süre kullanması için verdiğiniz birinin kafasına göre ayar yapmasından sonra siz onu aldığınızda en iyi ayarı tutturmanız için tekrar bir süreç geçirmeniz gerekiyor malumunuz. Bu esnek yapı ile ayar mevzusu da ortadan kalkmış oluyor.
Birlikte kullanımda kulaklığı isterseniz alıp herhangi başka bir PC’de, laptopta vs. rahatlıkla kullanabiliyorsunuz. 1 tane jack hoparlör diğer jack ise mikrofon için sunuluyor. Eğer böyle bir bağlantı yaparsanız kulaklığın sesini ve mikrofonu açıp kapamayı kullanamayacağınızı söylememiz gerek. Solox F30 ile birlikte kullanımda ise ses kartı üzerinde yer alan EQ ayarlarını, mikrofon susturma, Dolby 7.1 ve sesi kontrol edeceğiniz bir güce de kavuşmuş oluyorsunuz.
Kulaklık tek başına oldukça başarılı bass ve tiz veriyorken üzerine bir de ses kartının gücü ve yan iyileştirmeler eklenince adeta kulaklarımız bayram ediyor. Ürün 53mm’lik dinamik sürücüler ile birlikte 110 dB hassasiyet ve 32 ohm’luk bir empedans ile karşımıza çıkıyor.
“Fiyat olarak baktığımızda, Dolar kurunun yüksekliği ile bir miktar pahalı olarak niteleyebileceğimiz fakat bunun karşılığı olarak aldığımız sonuçların oldukça iyi olduğunu çok net söyleyebiliriz.”