Oyuncu klavyelerinin gün geçtikçe çeşitlendiği ve güzelleştiği son zamanlarda özellikle fiyat performansı konusu hepimiz için vazgeçilmez unsurlardan biri oldu. Bazı profesyonel oyuncu klavyeleri el yakarken, bazıları cüzdan dostu olmasıyla öne çıkıyor. Her şekilde tercihlerimiz ve isteklerimiz doğrultusunda, tam olarak uygun klavyeyi bulmak oldukça kolay. Marka tutkunu değilseniz veya belli takıntılarınız yoksa yeniliklere açık olmanız da önemli. Hele ki söz konusu klavye olunca, biz oyuncular performansa çok dikkat ederiz. Durum böyle olunca konuğumuz XPG Infarex K20‘yi ince eleyip, sık dokumaya karar verdik.
ADATA, bilgisayar donanım endüstrisinde bellek ve depolama çözümlerinde iyi bilinen bir isim. Oyuncular ve teknoloji meraklılarına yüksek performanslı ürünler sunmak için Xtreme Performance Gear’ı (XPG) kurdular. Son birkaç yıldır da ADATA’nın ürünlerinden herhangi birini kullandıysanız, XPG markası size yabancı gelmeyecektir.
Dizayn
Klavye paketi standart siyah kaplamalı bir kutudan ibaret. Ön tarafında klavyenin tamamını görebilirken, arka kısmında programlanabilir tuş takımlarının da olduğu bir görsel bizi karşılıyor. Ancak bu karşılaşma biraz yanılmanıza neden olabilir. Zira “Programlanabilir Tuşlar” olarak görünen F1-F7 tuş takımı önceden medya işlevleri için kendiliğinden programlanmış.
K20, genel görünüşte son derece sade ve basit tasarıma sahip. Tüm tuşlar yerli yerinde ve mat siyah renklerle donatılmış. Klavyenin sağ üstte kabartmalı olarak ve birkaç tuş üzerinde yalnızca işaretsiz XPG markası bulunan basit, minimalist çekiciliği var.
Biraz daha tuş detaylarına girecek olursak font kullanımı bakımından göz yormayan ve en önemlisi led seçiminde parlamayı ayarlayabildiğimiz tuş takımımız bizi karşılıyor. Yani klavye için ekstra uygulamaya ihtiyaç duymuyorsunuz ve her şeyi K20’nin kendisiyle düzenleyebiliyorsunuz.
LED aydınlatması değiştirilemeyen her tuş sırasının uzunluğuna göre tek sıra olarak ayarlanmış. Üst sıradan başlayarak aşağı inerken renkler kırmızı, turuncu, sarı, yeşil, mavi ve pembeden oluşuyor. Pembe tuş takımının mor olduğunu dile getiren de var ancak bana bayağı pembe göründü, sizi bilemiyorum. Aydınlatma renkleri değiştirilemiyor ve bu nedenle tamamen RPG özelliği değil de statik renkli LEDlerle süslü mekanik oyuncu klavyesi demek daha doğru tanım olacaktır.
Işık efektleri tamamen açık veya kapalı, darbeli, kademeli, nefes alma gibi modlardan oluşuyor. Aynı zamanda ışık parlaklığı tuşları da klavyenin sağ üst köşesinde “LED-, MODE, LED+” olarak konumlanmış. Bu tuş takımını kullanarak dilediğiniz şekilde klavyeyi kullanabilirsiniz ancak unutmayın, seçimler kısıtlı.
K20 kasası yanlar ve taban da dahil olmak üzere plastikten yapılmış. Kasanın alt kısmında dikkat edilmesi gereken birkaç güzellik var. Kaymasını engelleyici 4 kauçuk parça, rahat kullanım için kaldırılabilir 2 kapakçık yer alıyor. Kasanın arkasına sola, sağa ya da ortasına yönlendirilebilecek bir kanal var. Açıkçası klavyenin arkasından üç alanda çıkma seçeneği sunan kablo konumunun yanına kanalı da koyma düşüncesi son derece basit ve mükemmel bir rahatlık. Masa konumunuza göre örgü kabloyu dilediğiniz şekilde yönlendirebiliyorsunuz. Ek olarak klavyenin kablosu örgü ve USB A tipi ucu olması da harika bir özellik.
Performans
Anahtarlar Kailh’nin mavi versiyonu. Mavi anahtarlar tipik olarak hafif çalıştırma kuvveti (50 gr) gerektirir ve anahtarın etkinleştirildiğini belirtmek için sesli bir “klik” ile dokunsal şişkinliğe sahiptir. Kailh Blue, yabancı olduğumuz bir yenilik değil ve benzer donanımlara sahip diğer klavyeleri test ederken size yıllar boyunca sayısız yazı yazma rahatlığı sağlar. 50 milyon tuşa varan kullanım ömrüne sahip olan Kailh Blue düğmelerinin dokunsal hissi ve sesi, mükemmel mekanik klavye deneyimini arayan hemen hemen herkesi etkiler.
XPG Infarex K20’nin üst plakası metalden yapılmış ve anahtar delikleri de kare. Tuşlar fazla gömülü olmadığı için toz, kırıntı gibi çeşitli yabancı maddelere tamamen açık ancak bir yandan da temizlemesi bu sayede son derece kolay.
Mavi anahtar kullanımı, sesli tıklanma konusundan dolayı her oyuncunun tercihi değildir. Bazıları mekanik klavyede fazla sesten hoşlanmaz. Yine de oyun oynarken dokunsal geri bildirimi de hesaba katarsak, yalnız olduğunuz sürece rahatsız etmiyor.
Kişisel tercihinize göre değişse bile çok çeşitli oyunlarda deneme şansına eriştiğimiz K20, performans bakımından isteklerinizi karşılayabiliyor. Oyun dışında yazı yazması da son derece keyifli. Tuş aralıklarının fazla dar olmaması, numpad tuş takımının olması da belli noktada avantaj. Tabii büyük enter tuşunu sevenler için her şey mükemmel değil.
Standart kullanımın ötesinde XPG Infarex K20, ışıklandırmayı veya makroları kişiselleştirmek için herhangi bir yazılıma sahip değil. Bu da klavyenin kurulumunu ve ona alışma sürecinizi ciddi anlamda kolaylaştırıyor. Tabii süper üst düzey bir klavye değil. Mükemmel performans beklemek doğru olmaz.
Fiyat ve Sonuç
ADATA XPG deneyim olarak Infarex K20 mekanik oyuncu klavyesi ile başarılı bir iş çıkartmış. Yapı kalitesi oldukça yüksek ve metal üst tabaka kullanım sırasında hoş bir deneyim sağlıyor. Klavyede Kailh Blue anahtarlarının seçilmesi kesinlikle doğru bir seçim olmuş ve bu da satın alma kararınızı bir tık yukarı çıkartacaktır.
280 – 338 TL arası değişen fiyat aralığına sahip klavyenin kişiselleştirme ve aydınlatması sınırlı, bazı noktalarda size dizayn olarak çıplak bile gelebilir. Her şekilde birinci sınıf oyuncu klavyesi olarak düşünülmese bile fiyat performansının hakkını veriyor.
Mekanik klavye kullanımında mükemmel performans aramıyorsanız veya ışıklandırma konusunda özgürlüğünüz çok da önemli değilse tercihinizi Adata XPG Infarex K20 Mekanik Oyuncu Klavyesi’nden yana kullanabilirsiniz. Yazması keyifli, tasarım sade, fazla yer kaplamıyor ve kablosunun farklı kanallardan yönlendirilmesi gibi güzel bir artısı var, ayrıca oyun performansı bakımından da yeterince başarılı.