Basketbol oyunları konusunda profesyonel olmak gerçekten zor. Özellikle sayıları az olunca malum konu olan kontroller kısmına alışmak, özellikle işin eğlenceli olduğu kadar kanser kısmı. Tabii bir kere kavrayınca hastası oluyorsunuz o kesin. Bu deneyimi NBA 2K19 ile yaşamış biri olarak gayet mutluyum, yenilmekte üzerime yok ama eğlence kısmında işler tıkırında. NBA 2K Playgrounds 2 ise potansiyeli olan ancak belli noktalarda eksikleri nedeniyle geri planda kalacak oyunlardan.
2K’in basketbol serileri altın değerinde olsa bile ödeme duvarı arkasında sıkışık kalıyor. NBA 2K Playgrounds 2 da bu kısıtlamada kalanlardan. Oynanış ve deneyimin yanında kişiselleştirme kısmında başarılı olsa da NBA sezonlarına geldiğimizde saatlerce aynı modlarda tıkılı kalabiliyoruz.
NBA 2K Playgrounds 2’de dikkat çeken ilk nokta kart paketleri. Oyunun daha ilk dakikasında bize bir paket veriliyor. Bu da NBA oyuncuları olmasa bile karakterleri süsleyebileceğimiz anlamına geliyor ya da en azından sırf karaktere uyuyor diye, o karakterde zaman harcamak zorunda bırakılıyoruz.
Sistemde “Buller Bucks” tarafından paketlere ulaşıyoruz. Paketlerde ise bizi gold, silver, bronz gibi sıralamalar bekliyor. Tabii birçok “loot box” sisteminde olduğu gibi paketlerin en pahalı olanları ise “epic” ve “legendary” oyunculara sahip. Burada bizi kısıtlayan bir nokta var ki insanı çileden çıkartabiliyor, o da XP yani deneyim puanı kısmı. Üçlük atışlar yapmak gerekirken, karakterimizi başka alanlarda “kolay olduğu için” hunharca geliştirmiş oluyoruz. Bu da sık sık üçlük atışlarla uğraşmak gerektiği anlamına geliyor.
Bir paket 5000 coin (oyun içi para) değerinde ve her oyuncuya veriliyor. Ek olarak 5000 coin 9.99 dolar ediyor ve bu da her karakteri açmak için saatlerce oynamak zorunda olduğumuz anlamına geliyor.
Coin kazanmak için kıssadan hisse oyunda zaman harcamak gerekiyor. Birkaç saat oynadıktan sonra sadece 130 coin falan kazanabiliyoruz ve bunu sadece yuvarlıyorum. Bu sürede oyunun contest ve exhibition modunda zamanınızı harcarken buluyorsunuz çünkü yapılacaklar karakter seçimine bağlı olarak sınırlı.
Oyundaki her karakteri açmak, hiç kolay değil. Açıkçası her karakteri açmaya da uğraşmıyorsunuz çünkü kendinizce bir karaktere odaklanmanız da mümkün. Ancak bir noktada aynı ismi yönlendirmek sıkıcı gelebilir.
2K özünde NBA ismine şirinlik ve yenilik getirmiş olabilir ancak mikro ödeme (microtransaction) kısmına takılması büyük sıkıntı. Roster Unlock, oyunda aşina olduğumuz noktalardan. Çok büyük problem de değil tabii ancak zaman harcamadan bu sistemi geçmek de imkansız.
NBA 2K Playgrounds 2, tek ve büyük bir hikaye moduna sahip değil. Onun yerine sezonlar arasında oyunun kendi kısa hikayelerine giriş yapıyoruz. Online olarak arkadaşlarımızla veya yalnız takılabiliyoruz. Amacımız 15 sezonluk oyunlarda şampiyonluk yakalamak. Komik şekilde gerçek sezonlarla karşılaşmıyoruz. Oyun, kendi sistemini ve sezonunu yaratmış.
Bütün maçlar 2v2 olarak ilerliyor. İlk sezon için istediğiniz takımı seçebiliyorsunuz. Sonraki zamanlar için para biriktirdiniz ve paket almanız gerekiyor diyelim, bu noktada işler karışıyor. Sezondan çıkmalı ve ana menüden paketleri satın almalısınız. Daha kötüsü paketler tamamen rastgele çıkıyor ve sezon kartlarını toplamak inanılmaz zor. Tamamen şans faktörü öne çıkmış. Bir sezonu tamamlamak, özel bir oyuncuyu ekibinize sahip ediyor ve çektiğiniz çileye gerçekten değiyor.
Yükleme ekranlarına ve bireysel oyun konfigürasyon / ayarlarına gizlenmiş detaylara keyfi olarak atılan bazı ipuçları dışında, oyunun ya da oyunların çok az açıklaması var. NBA 2K Playgrounds 2, bunu kendinizin çözmesini sağlasa da, acemi ve gelişmiş oyuncular için çok sayıda oda bulunmakta.
Oyunun ana menüsünde “tutorial” kısmı mevcut ama bu nokta tamamen ekran görüntülerinden ibaret. Yani oynanış namına bir şey deneyimlemek mümkün değil. Ama bir kez istediklerinize ulaşırsanız, her şey oldukça sorunsuz çalışıyor. Çekim yapmak, kare tutmak, çekim ölçerinize bakmak ve kareyi serbest bırakmak kadar basit. Böylece hedef bölgeye rahatça inersiniz. Renk, oyuncunun herhangi bir durum için başarı şansını veriyor (üçlük atış, smaç vb.). Örneğin, yüksek smaç istatistiklere sahip oyuncular, bir smaçı çalıştırırken daha büyük, yeşil bir hedef alana sahip oluyorlar. Bu noktada üçlük atışlarda kötü olanların renk alanları turuncu veya kırmızı oluyor.
Oynanış kısmında belli power-up’lar da mevcut. Lottery Pick Ball barımız dolduğunda avantaja geçiyoruz, tabii aynı durum rakip için de geçerli. Power-up’lar kendi potamızı dondurabiliyor ve rakibin basket atmasını engelleyebiliyor. Bu özellikle çeşitli bloklama, topu hızla çalma gibi içeriklere de sahip.
Bunların dışında oyunun üçlük atış modu olan three-point contest modu basit ama alışkanlık yapan havaya sahip. Ufak bir atış barımız var ve doğru zamanda, doğru şekilde atış yapmaya çalışıyoruz. Ek olarak bu ufak mini oyun zamanlama kısmında alıştırma yapmak için biçilmiş kaftan. Tabii eksi mi denir artı mı bilemedim ama bu mod, üç maç üzerinden oynanıyor. Yani iki atışı başarıyla tamamlamanız gerek.
NBA 2K Playgrounds 2, arcade spor sims seveniyseniz, hayal kırıklığı yaratabilir. NBA 2K Playgrounds 2, mükemmel bir oyun için gerekli tüm malzemelere sahip, ancak en iyi tatlıları, oynanış inanılmaz eğlenceli de olsa mikro ödemelerinin arkasına saklamış.