İnceleme

Razer Electra V2 Oyuncu Kulaklığı İnceleme

0

Söz konusu “oyuncu kulaklığı” olunca bu yazıya zaman ayıran hemen hemen herkesin kafasında tek iki soru var: “ne kadar kaliteli?” ve “parasının hakkını veriyor mu?” Doğal olarak biz oyuncular, yanına bol da müzik dinleyen bireyler olunca Razer Electra V2 konusunda soru işaretlerinin sayısı biraz arıyor. İnceleme konusuna geçmeden önce Razer kulaklıklara genelde çekingen yaklaştığımı itiraf etmeliyim.

Önceki deneyimlerimde Razer Kraken ile hiç hoş şeyler yaşamadım. Şimdi diyeceksiniz ki “sen ne ayak ya?”. Haklısınız ancak konu şu ki eğer bol sayıda küpe takıyor ve üzerine gözlük de kullanıyorsanız, hatta PC başında uzun süreli oturuyorsanız malum kulakların rahat olmasından çok eziyet çekiyorsunuz. Bir kulaklık, kafayı tamamen sıkmamalı ve hayvan gibi baş ağrısı yapmamalı, en önemlisi uzun süreli kullanımda her türlü işlevde kulakları çınlatmamalı. Kişisel olarak sadece oyun değil, müzik ve video düzenlemede de (Adobe Premiere) kulaklığının rahat, süngerlerinin bebek poposu gibi olmasını isterim. Sert deri olmayacak ve mümkünse değiştirilebilir olacak vs. Fazla lüks gibi görünebilir ancak işinizi iyi yapmak veya profesyonel oyunlarda başarı çıkartmak istiyorsanız, lüks önemli.

Razer Electra V2’nin en önemli özelliği hem müzik hem de oyunlara odaklanıyor olması. Kulaklıkla ilgili deneyimlerimizden önce teknik özelliklerine bakalım:

Kulaklık

  • Frekans Tepkisi: 20 Hz – 20 kHz
  • Direnç: 32 ± 15% Ω
  • Hassasiyet: 105 ± 3dB
  • Maksimum Giriş Gücü: 50 mW
  • Sürücüler: 40 mm Neodimyum
  • Kablo Uzunluğu: 1.3 m / 4.27 ft.
  • Ağırlık: 278 g / 0.61 lbs.

Mikrofon (Çıkarılabilir)

  • Frekans Tepkisi: 100 Hz – 10 kHz
  • Sinyal/Gürültü Oranı:  50 dB
  • Hassaslık (@1 kHz): -38 ± 3 dB

60 dolara satışta olan kulaklığın Türkiye’deki fiyatı 405 TL’den yukarıya doğru çıkıyor. Fiyat konusunda tamamen bütçenize ve güvenirlilik durumuna göre ürünü satın almanızı öneririm. Unutmayın ki eğer ürünü satın almayı düşünüyorsanız profesyonel oyuncuların kullandıkları kalitede kulaklık beklemeyin. Razer Electra V2, kalite olarak mükemmel değil ancak ses konusunda fiyat performansını düşündüğümüzde maksimum seste dışarıya ses vermesine rağmen oldukça başarılı ve bayağı da hafif. Dış ses konusuna da ayıca geleceğim.

Ses Performansı

Razer, ses konusunda birçok kulaklığında tercih edilen isimlerden biri. Bazı kulaklıkları sadece müziğe ayak uydurabilirken, bazısı sadece oyunlar konusunda başarılı. Razer Electra V2, ikisinin ortasını yakalamayı başarmış. Oyunlarda Overwatch, CS:GO, Rainbow Six Siege isimlerde etrafınızdaki sesleri rahatça duyabiliyorsunuz. Ses konusunda yayılan efektler dinamik ve diyaloglar araya girse de oyun performansınız düşmüyor. Karakter konuşmaları, yürüme veya silah sesleri arasındaki farklı basınç ve boğuk detaylar olmadan duyabiliyorsunuz.

Razer biraz daha üzerinde çalışsaymış, muhtemelen “efsane ses” etiketini bu kulaklık için alabilirmiş. Durum şu ki gerçek ses konusunda bir tık geride kalan kulaklık, daha iyi cihazlardaki deneyimi sunamıyor. Tabii teknik özelliklerini ve fiyatını düşününce bunun kaçınılmaz olduğunu da bilmek gerek. Kulaklığın diğer güzel yanı ise PC ve PS4 arasındaki ses kalite farkının aynı olması. En azından konsolda, ses kalitesinden hiçbir şey kaybetmiyor. Ancak kaliteyi aynı seviyede tutmak için Razer Synapse uygulamasını kullanmanızı şiddetle tavsiye ediyorum. Sadece kulaklık ayarları için değil, diğer Razer ürünleri konusunda da yardımı dokunacaktır.

Razer Surround ise diğer kullanmanız gereken uygulamalardan biri. Herhangi çift stereo kulaklık üzerinde istenen etkiyi taklit etmenin en iyi yolu ve oldukça da iyi iş çıkartıyor. Kurulum sonrası deneyimleyeceğiniz mükemmelliği taklit edemiyor ancak iyi bir bütçe seçeneği gibi düşünebilirsiniz.

Kulaklığın çıkarılabilir mikrofonu başarılı. Özellikle Team Speak, Skype ve Discord gibi programlarda arkadaşlarım, sesimin oldukça temiz geldiğini belirttiler. Tabii mikrofon ağza çok yakın olursa patlama yapabiliyor, bu nedenden uzaklığı iyi ayarlamak gerekiyor. Ses kayıtlarında da deneme yaptığım mikrofon tatmin edici sonuçlar verdi. Buradan mikrofonun ses kaydına bakabilirsiniz.

Dizayn

Razer Electra V2, siyah ve neon yeşil renklerle süslü bir kulaklık. Ayrıca görünüşüne göre hafif ve ufak. Eğer kulaklarınızın büyüklüğünden şüphe duyuyorsanız, ürünü denemeden satın almamanızı öneririm. Büyük görünse de kulak kısmında ciddi sıkıntı yaşayabilirsiniz. Kişisel olarak kafama tam oturması, başlık kısmının ağrı yapmaması ve kulaklık süngerlerinin de rahat olması önemli bir artı. Ancak bu noktada kafa yapınıza güvenmiyorsanız ürünün büyüklüğünü dikkatli incelemeniz gerekli. Bazı kullanıcılar kulaklığın fazla küçük olduğundan şikayetçi olurken, bazıları ürünün büyüklüğünden çok memnun.

Kulaklığın hafif olmasından ötürü doğal olarak kullanılan malzeme de süper kaliteli değil. Ürünün çerçevesi plastik, kulaklığın kulağa temas eden pad kısmı çıkarılabiliyor ancak deri. Yıkama kısmını kenara bırakıp, temiz kullanıma veya yedeğini satın almaya odaklanabilirsiniz.

Electra V2’nin üst kısmı düşük kaliteli görünse bile plastik ve metal karışımı bir tasarıma sahip. Alüminyum materyaller sayesinde hem esneklik hem de dayanıklılık konusunda avantajlı. Birkaç kez kulaklığı düşüren kedilerime dayandıysa, muhtemelen belli sert darbelere de dayanıklı demektir.

USB ve 3.5mm ses jaklı modelleri mevcut olan Razer Electra V2, laptopunuza, dizüstü bilgisayarlara veya oyun konsolunuza kolay bir şekilde takılabilir ancak söz konusu bağlantılar masaüstüne yerleştirilirken biraz daha narin. Özellikle hızlı bir şekilde takıp çıkarma işleminde aşınma ve yıpranma, bu gibi kulaklıklarla ne kadar aşikar olabileceğini göz önünde bulundurmak gerekiyor.

Electra V2’nin ses ayarlayıcısı ve mikrofonu susturma tuşları, sol arka taraftaki kulak kabının arkasında bulunuyor. Özellikle birçok kulaklığın ihtiyacı olan “mute” seçeneğinin mikrofona yakın tasarlanması güzel bir fikir olmuş. Ancak ses seviyesinin kontrolü, PC’nizin Windows’taki kendi ses kaydırıcısı ile uyuşmuyor. Bu da Windows’taki ses ile kulaklığın sesini ayrı ayrı kullanmak gerektiği anlamına geliyor. Windows’ta sesi %100 kullanıp, kulaklıkta orta ayarlarda sesi ayarlarsanız, başarılı sonuç alıyorsunuz.

Mikrofon, kulaklığın sol tarafında ve sorunsuz kolayca takılıyor. Esnek ve dayanıklı, ayrıca parlak siyah renginde. Ek olarak eğer mikrofonu kullanmayacaksanız, kulaklığa takılan kısımdaki siyah parçayı kaybetmemeniz önemli. Mikrofon çıkarılabiliyor ve kulaklığa takılan kısmı açıkta kalabiliyor. Gönül isterdi o o siyah minik parça, kulaklığa bağlı olsun ancak Razer, mikrofon kullanımını sürekli olarak düşünmüş gibi duruyor. (Aşağıdaki kutu açılışı videomuzda detayları görebilirsiniz)

Satın Almaya Değer Mi?

Fiyat performansını düşündüğümüzde Razer Electra V2, oyuncu kulaklığı konusunda oldukça başarılı. Meraklıları, muhtemelen aradıkları ses kalitesine ulaşacaklar. Tabii biraz daha bütçeniz varsa daha kalitelilerini bulmak da mümkün. Hafif, ufak ve kullanışlı bir oyuncu kulaklığı arıyorsanız, Razer Electra V2’ye şans verebilirsiniz.

Özellikle direkt satın almak yerine deneyerek şans vermeniz önemli. Çünkü ürünün tasarım konusundaki detayları fazla kişisel. Şahsen kullanımdan oldukça memnun kaldım, ses kalitesini Adobe Premiere ve birçok oyunda deneyerek tecrübe ettim, uzun süreli kullanımda hiçbir şekilde sıkma ve baş ağrısı gibi sorunlarla karşılaşmadım. Tek sıkıntısı ses ayarlarını yetersiz bulmam ve dışarıya fazla ses vermesi. Tabii bununla bağlantılı olarak son ses kullandığınızda siz de aynı şekilde dış sesi hiçbir şekilde duymuyorsunuz. Her türlü konsollarda kullanılması, özellikle Switch’te de deneme şansına eriştiğim Razer Electra V2 son zamanlarda denediğim başarılı kulakların arasında girmeyi başardı.

Ürünün kutu açılış videosunu ve detaylarını yukarıda inceleyebilirsiniz. Sorularınız için bizi sosyal mecralardan karikocagaming olarak bulabilirsiniz.

Razer, Yazılım ve Hizmet Güncellemelerini Duyurdu
Ceyda Doğan Karaş
86 doğumlu. Evli, mutlu, Tauren'li. Star Wars, Doctor Who, Yu-Gi-Oh ve Blizzard delisi. 93'ten beri video oyunlarıyla fazla uğraşıyor ve hayatı onların üzerine şekilleniyor. Korku, macera, psikoloji kitap ve animelerine bayılıyor. Koyu Beşiktaş taraftarı ve cosplay organizatörü. Ayrıca cosplay, vazgeçemediği hobilerinden sadece birisi.

Hearthstone – Rastakhan’s Rumble İnceleme

Previous article

Heroes of the Storm, 2019 İtibariyle ESpor Takviminde Olmayacak

Next article

You may also like

More in İnceleme