İnceleme

Call of Duty: Modern Warfare İnceleme

0
call of duty modern warfare

Son 20 yıla net bir şekilde damgasını vuran yapımların başında gelen Call of Duty serisi, köklere dönmeyi odak alan Modern Warfare oyunu ile tekrardan karşımızda. Bildiğiniz gibi Modern Warfare serisi, klasik CoD’lardan sonra ve bir nebze Black Ops tadından sonra kesinlikle oyuncuların en sevdiği dönemdi. Hikayesinde bulunan kahramanlar, gerçekleşen olaylar ve tarihi göndermeler ile muazzam bir deneyimi bizlere sunuyordu.

Son yıllarda piyasaya çıkardıkları CoD adına pek yakışmayan yapımlardan sonra oyuncuların da haklı isyanı ile bu seriye geri dönmeyi seçtiler.

Yıllar sonra Captain Price’ı görmek ilginç bir deneyim açıkçası.

Geçmişten günümüze ne değişti?

Aslına bakarsanız değişen pek bir şey yok. Güzel bir senaryo ve entrikalar, hikaye akışı içinde sinematiklerle süslenmiş anlatım ile oldukça güçlü bir serüven yaşamanız olası. Fakat her ne kadar sembolik bir anlatım ve tamamen kurgusal dense bile Rusya ile Amerika arasındaki mücadele, arada terörist olarak nitelendirilen kuvvetlerin varlığı, ve bunların biraz gündelik hayattaki gündeme benzetilmiş olması insanı yormuyor değil.

Oyunda Türkiye, YPG ya da PKK doğrudan bir anlatım ile bulunmuyor diyebiliriz. Fakat senaryo anlatımı içinde yer alan bazı noktalarda siyasi görüşünüze göre sinir olmanız olası. En son “Remember, No Russian” ile bu kadar gündeme gelen CoD serisi yine gündemi bu hareketi ile boş geçmediğini bize gösterdi.

Çoğu zamandır özlediğim ve beklediğim lineer hikaye akışına tekrar CoD ile dönmek gerçekten mutluluk verici bir deneyimdi. Yıllar evvel Medal of Honor ve Call of Duty’nin krallığında bağlayan bu senaryo ile bağlanma durumu yıl 2019’da multiplayer dünyadan kafamızı kaldırıp tekrar tek kişilik moda dönüşte gerçek bir mutluluk abidesi diyebilirim.

Ayrıca “biz oyunumuza Single Player mod koymayacağız” diye açıklama yapan bazı arkadaşlara da kapak olduğunu düşünüyorum bu yeni oyunun.

Grafiksel olarak gerçekten muazzam duruyor oyun. O grafikleri akıcı animasyonlar ve savaştan kopartılıp getirilmiş birer diorama parçası gibi duran bölümlerle bizle buluşturmak gerçekten yürek ister. Yiğidi öldür ama hakkını yeme, terör, terörist falan filan diye arka planda kafamızı kurcalayan olaylara rağmen bu adamların yapabildiği en iyi şey dramatize edilen bir hikaye anlatımı.

Londra’da olan bölümde bi anda beni oranın ambiansına sokması da harikaydı açıkçası.

Öte yandan bu grafikleri elde etmek ciddi anlamda bir sisteminiz olsa bile problem yaratabiliyor. Oyun çıktığında verilen driverlara rağmen bazen oyun içinde anlamsız yavaşlamalar olabiliyor. Ara sinematikler istediğiniz kadar iyi sisteminiz olsun takılıyor. Ne kadar iyi sisteminiz olsa bile bazı şeylere oyun karar veriyor 😀

Oynanış bildiğimiz CoD. Çatara çutara vura vura gidiyoruz. Mermimiz bitince yerden başka silah alıp gidiyoruz, canımız azalınca iki soluklanıp yürüyoruz.

Gerçekçilik beklemiyoruz, en azından öyle derdimiz yok ama sniper ile ateş ederken 600 metreye rüzgarı falan hesaplayıp liseden kalma matematik bilgisi ile ateş de ediyoruz.

 

Call of Duty: Modern Warfare Keyifli mi?

Aslına bakarsanız evet demeyi çok isterdim. Lakin 100 küsür GB indirdiğim bir oyundan daha fazla şey bekleme isteğim beni aşağı çekiyor. 100 küsür GB indiriyorsun ve ara sinematikler takılıyor.

100 küsür gb indiriyorsun ve oyuna campaing moduna girmek istediğinde “Shader Rendering var kardeş az bekle” diyor. Evladım RTX 2070 ekran kartı, 32 GB RAM, Intel 9980XE CPU var bunda?! Sen hayırdır? Diyerek ekrana kafa atasım gelmedi değil. En çok şu soruyu sordum. “OLM BEN BU 100 KÜSÜR GB’I NİYE İNDİRDİM?”

Grafikleri cidden güzel ama insanlar 100 GB’a çok farklı şeyler üretiyorlar. Örneğin Assassin’s Creed ile Mısır ya da koskoca Antik Yunan’ı oyuna sokuşturuyorlar, RDR 2 PC sürümü ile bambaka dev bir dünyayı getiriyorlar vs.

Senaryo akışı bir miktar klişeler dünyasına doğru hareket etmeye başladı, geçmişte daha yaratıcı bir Modern Warfare deneyimi görüyorduk. Son yapım biraz tırt geldi, çok gündemden beslenmeye odaklanmışlar ve alttan alttan “bazı isyankârlar, eli silahlılar da kötü değildir” imajını ise hiç beğenmedim. Oyun sizi bir bakış açısı ortamına tepeden bırakıyor desem yeridir.

Sonuç?

Eğri oturup doğru konuşalım, siyasi pompalamasına rağmen bu yapımı tüm cod sevenler mutlaka öyle ya da böyle görmeli. Senaryo modu kısa (alıştık artık 6-8 saat arasında biten senaryo modlarına zaten, sonra hadi git online oyna co-op oyna diyerek iteliyorlar oyuncuları), online ve co-op sizi sarmıyorsa orada bitiverecek zaten şimdilik hikâye. Şimdilik diyorum, anladınız siz.

İlker Karaş
Strateji oyunlarını sever. Sabaton ve WW2 dediğinizde akan sular durur.

Death Stranding İnceleme – Satın Almaya Değer Mi?

Previous article

Surviving the Aftermath Erken Erişim İnceleme

Next article

You may also like

More in İnceleme