İnceleme

Street Fighter V: Champion Edition İnceleme

0

Capcom‘un dövüş oyunu Street Fighter V‘in 2016 yılındaki çıkışı tam olarak istenilen etkiyi yaratmamıştı. En azından Capcom’un umduğu yönde ivme yükselmemişti. Street Fighter IV‘ün başarısını düşündüğümüzde gölgede kalması çok da doğal aslında. Derin ve eğlenceli bir dövüş oyunu da olsa Street Fighter V, rekabet noktasında yetersizdi. Gelişen platformları düşündüğümüzde de sığ görünüyordu. Özellikle bazı karakter modellemeleri gerçekten başarısızdı. Bu da dövüş oyunu seven toplulukların eski isimlere odaklanmasına neden oldu. Şimdi karşımızda Street Fighter V: Champion Edition var. Bakalım Capcom, hatalarından ders çıkarabilmiş mi?

Street Fighter, kolay bir dövüş oyunu olmadı. Doğru tuşlara doğru zamanda basmadığınızda sadece boş boş zıplayan bir karakterden fazlasını elde edemezdiniz. Hala da benzer durum söz konusu aslında. Street Fighter V, çıkışıyla 16 karaktere sahipti. Sezonluk güncellemeler sayesinde bu liste 38’e kadar çıktı. Şimdi Champion Edition ise tam olarak 40 karaktere ulaşıyoruz. Street Fighter V: Champion Edition, 2 çılgın isim olan yarı kırmızı yarı mavi olan Gil ve sentetik vücutlu, yapay zekasıyla can sıkıcı Seth‘i tekrar gün yüzüne çıkartıyor. Bu kez Seth, bir kadın vücuduna sahip. Tabii kendisini kadın vücuduyla görmek istemiyorsanız, eski kostümlerinden alabilirsiniz.

Champion Edition, eski SFV’i geride bırakarak çok sayıda dengeleme, güç değişiklikleri ve oyunun ana temasındaki metaları değiştirecek farkları beraberinde getiriyor. Arcade Edition‘ın her karaktere eklediği ikincil V-Trigger, yerini başka bir V-Skill’e bırakıyor. Bunların bazıları mevcut hamlelere destek sağlarken, diğerleri karaktere tamamen yeni hamleler ekliyor. Bu da ne tür saldırı veya savunma kapsamında seçeneklerinizi dikkatli kullanmanız gerektiği anlamına geliyor. Aslında zaten çeşitlilikle dolup taşan bir oyuna daha fazlasının eklendiğini düşünebilirsiniz ki bu, önemli bir detay. Bir noktada oyunun zorluğunu da arttırıyor ve ayrıca yeni veya eski bir oyuncu da olsanız, temellere tekrar alışmak için oyunda zaman geçirmeniz gerekiyor. Mesela Ryu’nun Shoryuken saldırısını değiştirecek kadar yeni dengelemeler söz konusu.

Bunların dışında sağlık ve sersemletme konusunda da bazı değişiklikler var. Aslında bu değişimler öyle ufak da değil. Hani oyun dünyasında bir laf vardır “comeback is real”. Tam kaybedeceğinizi düşürken, tek bir profesyonel kurgu ile kazanırsınız. Taktik değiştirme olabilir veya rakibiniz gibi düşünmeye başlarsınız. İşte Street Fighter V de tam olarak böyle bir oyun. Belli avantajları biliyorsanız, karakterinizi de tanıyorsanız, rakibinize göre kendinizi konumlarsınız. Tabii bunlar özellikle bu oyunun dünyasına yeni atılanlar için geçerli değil, ancak onların da bir noktada zamana ihtiyacı var. Eğer SF dünyasında yeniyseniz şimdiden uyarayım; online kısma hiç bulaşmayın. Öyle çılgın oyuncular var ki korkarsınız.

Eğer oyunu daha sıradan ve eğlencelik anlamında tatmak istiyorsanız, hikaye moduna dalmanızı tavsiye ederim. Her karakterin kendi hikaye çizgisi var. Bu da 40 karakterin tüm hikayesini oynamak istediğinizde oynanış saatini bayağı arttırıyor. Ayrıca oyunun arcade modu da mevcut. Bu mod karakterinizi tanımanızı sağlıyor. Sıradan bir oyuncuysanız, kombinasyonları öğrenmek için yüzlerce saat bu modda takılabilirsiniz. İşin kötü kısmı ise temelleri öğrenme anlamında “hala” Capcom, dersine bir türlü çalışamamış. Yazılı anlamda internette okuyacak bir şeyler bulursunuz, ancak bu tarz konuların (yıl olmuş 2020) artık oyunlara da yedirilmesi lazım.

Oyunun dikkat çeken diğer kötü kısmı farklı oyuncularla kapışmak. Şöyle ki eğer aynı ülkedeki bir oyuncuyla dövüşüyorsanız, her şey mükemmel. Ancak ülke farkı olunca vay halinize. Bağlantı sorunları yakanızı bırakmıyor. Diğer kısım ise “çok uzun” süren yükleme ekranları. Ana yükleme ekranının başlangıcından oynatılmaya başlaması inanılmaz uzun sürüyor. Bu süreç özellikle PS4 platformunda gözlemleniyor. PC tarafında muhtemelen o kadar da uzun değildir.

Street Fighter V için son dört yılda piyasaya sürülen hemen hemen her şey, Champion Edition yükseltmesinin bir parçası. Buna 40 karakter, 34 dövüş alanı ve 200’den fazla kostüm pakete dahil. Dahil olmayan tek şey sınırlı sürede ortaya çıkan kostümler ve Capcom Pro Tour DLC’si. Oyunun bu sürümü, barındırdığı paketleri düşündüğünüzde fiyat olarak da uygun. Bugüne kadar çıkan birçok SFV içeriğini tek paketin içinde bulacaksınız. En azından olması gereken SFV oyununu geç olsa Champion Edition ile oynayabilmek güzel bir deneyim.

 

Dragon Ball Z: Kakarot İnceleme
Keeper of Time
“Lost time is never found again. Oh, never mind I found it.”

    Acer Nitro Serisi Bilgisayar ve Monitörler Oyuncuların Hız İhtiyacını Karşılıyor

    Previous article

    Hearthstone 6. Yaşını Sürpriz Hediyelerle Kutluyor

    Next article

    You may also like

    More in İnceleme