- 16paylaşım
- 16Facebook
- 0Twitter
Birçok insanın dilinden düşmeyen firma Ubisoft, bu sefer bizi çok uzak geçmişe götürüyor ve kendi kabilemizin efendisi oluyoruz. Söz konusu Ubisoft olunca, birçoğunuzun ne kadar korktuğunun farkındayım. Haklısınız… Ben bile hala korkuyorum. Ancak son zamanlarda Ranbow Six Siege ve The Division çalışmaları sayesinde, içimdeki korku zincirini kırmayı başardım. Çalışıyor keratalar, ehem… Ne diyorduk, “çok uzak geçmiş”. Bu sefer milattan önce 10.000’lere gidiyoruz ve anlamadığımız dilde konuşan bir kabilenin başına geçiyor, onların kurtarıcısı haline geliyoruz. Kim miyiz biz? Takkar the beast master!
Ayı, kaplan, aslan, kurt, baykuş derken birçok hayvanın efendisi haline geldiğimiz Far Cry Primal, FPS bakış açısına sahip bir aksiyon, macera oyunu. Yapımcısı Ubisoft Montreal ve Dunia Engine 2 teknolojisinden vazgeçmeyen firma, bir önceki Far Cry oyunundan çok da farklı içeriklere sahip değil. Alıyoruz elimize mızrağımızı, okumuzu, kabilemizi tehdit eden manyaklara karşı savaşıyoruz. Bu manyaklar ikiye ayrılıyor; Izila ve Udam. Biz de Wenja isimli kabilenin baş manyağıyız. Udam, yamyamlıklarıyla meşhurken, Izila ateşin efendileri olarak biliniyor. Wenja ise doğaya tapan ve hayvan efendileri olarak anılıyor.
Oros vadisinde koştururken, kabilemize farklı insanları dahil ediyoruz. Dahil ettiğimiz bu insanlar, bizim gelişmemizi sağlayan kilit nokta. Kimisi haritadaki bitkilerin etkilerini arttırırken, kimisi hayvanlarla olan ilişkimizi sağlama alabiliyor. Sonuçta oyuna başlar başlamaz, bir kaplanı evcilleştirmek imkansız. Doğal olarak belli yan görevleri yapıp, işimizde ustalaşmamız gerekiyor. Oyunda survival, gathering, beast master, hunting, fighting, crafting ve special olmak üzere 8 farklı yetenek ağacı bulunuyor. Her yetenek ağacını dallayıp budaklandıran farklı insanlar var. Bu insanları haritamızda bulup, onların görevlerini yapmamız gerekiyor. Takkar: Survival yetenekleri, Sayla: Gathering yetenekleri, Tensay: Beast master yetenekleri, Jayma: Hunter yetenekleri, Karoosh: Fighting yetenekleri, Wogah: Crafting yetenekleri konusunda rehberimiz oluyorlar.
Oyunda belli bölgeleri ele geçirmek için “bonfire” isimli alevleri kullanıyoruz. Ne kadar çok bölge ele geçirirsek, kabilemizin nüfusu da o kadar fazla artıyor. Kabilemizin nüfus oranının artması demek, tabii ki daha büyük kamp alanları bulundurmamız gerektiği anlamına geliyor. Bu da işimizi zorlaştıran kısım. Çeşitli taşlar veya bitkileri, ummadık yerlerde bulup, ilgili insana vermek ve sonuç olarak barakalarımızı büyütmek şart. Öyle her yerde kafamıza göre gezmek de çok zor. Mesela soğuk alanlarda, üzerimizdeki kürkün kalınlığı yeterli değilse, donarak ölmemiz kaçınılmaz. Bu nedenden yüksek dağlara çıkmadan önce üzerinize kalın bir şeyler giydiğinizden emin olun ve meşale yatmak için gerekli eşyaları yanınızda bulundurmayı unutmayın.
Far Cry Primal’de 3 farklı silahımız var. Her birini haritada tanıştığımız ve kabilemize dahil ettiğimiz insanlar sayesinde geliştirebiliyoruz. Tabii ki bu gelişimler için de kurt kürkü, kuş tüyü gibi çeşitli malzemeler gerekiyor. Hazır kurt kürkü demişken, hayvanları evcilleştirme kısmında, bazen nadir görünen hayvanlara denk gelebilirsiniz. Unutmayın; bunları istediğiniz zaman evcilleştiremezsiniz. Sık sık Tensay ile konuşmalı ve onun görevlerini yaparak, yetenek ağacını geliştirdiğiniz zaman daha nadir bulunan hayvanları evcilleştirmeniz mümkün olacak. Bu nedenden kontrol ettiğimiz karakteri geliştirirken, nasıl oynamak istediğimize karar verdikten sonra yetenek puanlarını harcamak önemli. Ayrıca her bir hayvanın da farklı özellikleri var. Jaguarların hızı yüksekken, aslanların güç oranı oldukça fazla. Ancak gücü fazla olan hayvanların da genelde saklanma konusunda başarısızlıkları yüksek. Görevden göreve, farklı hayvanı seçip, ona göre hamlenize karar verebilirsiniz.
Bu kadar yazıdan sonra oyunun mükemmel olduğunu düşünebilirsiniz ama YANILIYORSUNUZ! (Bağırmadım ya). Far Cry Primal, Oros vadisini o kadar mükemmel bir şekilde göstertiyor ki kendinizi açık dünya öğelerine sahip bu dünyada, tam bir avcı gibi hissediyorsunuz. Tasarım ve atmosfer inanılmaz. Rüzgarın etkisi, insanların mimik ve tasarımları, konuşmaları gibi önemli ince detaylar çok iyi düşünülmüş. Ancak Ubisoft, ince detayları düşünürken, hikaye kısmında geri planda kalmış. Atmosfere ayak uyduran müzik ve seslendirmeler, son derece başarılıyken oyun sanki Far Cry 4’ün aynısı gibi olmuş. Eh, Far Cry 4 de Far Cry 3’ün hemen hemen aynısıydı. Birebir aynı demek hata olur ancak benzerlikleri görmezden gelmek de imkansız. Bu arada oyun NVIDIA 770GTX, 4. nesil i7 işlemci ve 8GB RAM ile çatır çatır oynanıyor.
Kısacası Far Cry Primal, indirime girildiğinde oynanabilecek oyunlardan biri olarak karşımıza çıkıyor. Kötü bir oyun değil ancak piyasanın şu anki halini düşünürken, Far Cry Primal yerine farklı oyunlara yönelebilirsiniz. Derseniz, “hayvanları evcilleştireyim, ava çıkayım, yamyamların ağzını yüzünü kırayım” diye. Heh işte orasına karışmam Keyifli avlanmalar.
Dilerseniz oyunu uygun fiyatlardan Voidu üzerinden satın alabilirsiniz. Dijital Apex Edition için de burayı inceleyebilirsiniz.