İnceleme

The Dark Pictures Anthology: Man of Medan İnceleme

0

Korku oyunların en tatlı yanı, ilginç efsanelerden hayat bulmasıdır. Man of Medan, PlayStation özelinde Until Dawn’ın geliştirici ismi Supermassive Games tarafından hayat bulan The Dark Pictures Anthology‘nin ilk parçası. Oyunu multiplayer olarak oynayabiliyorsunuz, üzerine içerisine biraz da co-op serpiştirebiliyorsunuz. Sonuçta PS4 özelinde olsa bile işin içerisine Bandai Namco girince, PC kullanıcılarının yüzü güldü. Onlardan biri de biziz.

Korku sever olmak zordur, ani sıçramalar çok can yakar ve çoğunlukta itici gelir. Onun yetine etkileyici hikaye seçimi, daha önemlidir. Eğlenceli bir korku macerasına atılmak istiyorsanız, doğru adrestesiniz. The Dark Pictures Anthology’nin ilk ismi Man of Medan’ın Hayalet Gemisine hoş geldiniz.

Biraz klasikleşmiş, ancak açıldıkça merakları üzerine çekecek 5 genç hikayesiyle karşı karşıyayız. Her karakterin doğal olarak farklılıkları ve bununla birlikte özellikleri var. Bu özellikleri, karakteristik  yetenek gibi düşünebilirsiniz. Tarih meraklısı Brad (Chris Sandiford), onun büyük kardeşi olan popüler çocuk Alex (Kareem Tristan Alleyne), şımarık zengin kız ve Alex’in sevgilisi Julia (Arielle Palik), onun vurdumduymaz kardeşi Conrad (Shawn Ashmore) ve dalış için ekibin kiraladığı teknenin kaptanı Fliss (Ayisha Issa). Brad, bir takım araştırmalar yapar. Bu araştırmalar onu, kurtarma görevinde olan farklı bir ekibe yönlendirir. Eninde sonunda beş arkadaşın dalış gezisi, uğursuzluklarla dolu bir yolculuğa yelken açar ve kendilerini “hayalet gemi” olan Ouran Medan’da bulurlar.

Daha önce Until Dawn, Heavy Rain veya The Walking Dead gibi yapımları oynadıysanız, Man of Medan’da da benzer yapıların olacağına hazırlıklı olmalısınız. Hikaye ağırlıklı, karakter odaklı ve oynanışın seçimlerle ilerlemesi durumu. Until Dawn, Man of Medan’a oranla daha fazla oynanış sunuyordu orası kesin. Tabii seçimlerle bağlantılı olarak bu süre azalıyor veya artabiliyordu. İtiraf etmek gerekirse seçim kısımları kimi zaman sinir bozuyor. “Kendi maceranı yaşa ama bu seçimler var ya, onların çoğu zaten yanlış.” Bu da karakterlerinizi en kötü kaderle baş başa bırakmak demek. Man of Medan’ın güzel yanı kötü seçim kısmını biraz daha dengelemiş olması. En kötü olabilecek şey, karakterlerden birinin ölecek olması zaten. 

Oyunu tek başınıza 5 saatte tamamlamanız mümkün. Ancak ilk oynanışınızda birçok detayı gözden kaçırdığınızı fark edeceksiniz. Benim tavsiyem, kesinlikle oyuna tekrar şans vermeniz ve o gözden kaçırdıklarınızı güzelce didiklemeniz. Tekrar oynanışta hikaye gözünüze daha güzel görünecek. Olur da oyunu bir kere bitirip, kenara bırakırsanız hikayeden muhtemelen tatmin olmayacaksınız.

Oynanışta, bulunduğunuz geminin sırlarını çözmek ve ipuçlarını bularak, ayrıntılı keşfe çıkmanız gerekiyor. Sürekli diken üstünde olmak, muhtemelen korku oyunlarının en başarılı olduğu noktadır. Men of Medan, bu konuda dersine çok iyi çalışmış. Oyun sonuna tek karakter de kalabilir, herkes de ölebilir veya tam tersi kurtulabilir. Burada mini oyunlar, doğru zamanda hareket etme veya doğru tuşa basma gibi aksiyonlar önemli. Korkuya karşı hassaslığınız varsa, araştırma kısmı bayağı canınızı yakacak hatta bir an önce sonuca ulaşmak isteyeceksiniz. Bu işin duygusal boyutu ancak diğer tarafta oyun, keşfetmek istediğiniz bazı noktalardan sizi geri çekiyor. O anları akılda tutmaya çalışın.

Oyunu tek başınıza, co-op ya da 5 kişiye kadar birlikte oynayabiliyorsunuz demiştik. Oyunun mottosu “yalnız oynama”. Gerilim ve ani korku öğesi yoğun olduğundan, özellikle “Movie Night” yani “Sinema Gecesi Modu”, tek bir PC’de beş arkadaşınızla birlikte oynamak için mükemmel seçenek olarak karşınıza çıkıyor. Ayrıca çevrimiçi olarak arkadaşınızla oynayabilirsiniz. Unutmayın, seçimler birbirinizi etkiliyor.

Oyunla ilgili grafik, ses ve atmosferde hiçbir sorun yaşamıyorsunuz. Aksine her şey türünün gerektirdiği şekilde sunulmuş. Tek sıkıntı muhtemelen kimi zaman sapıtan kontroller. Ancak bunu biraz da Windows 10’a bağlıyorum. Gamepad ile oynamama rağmen, seçim sırasında oyun beni ısrarla mouse ve klavyeye yönlendirdi. Bu sıkıntıyı maksimum 2-3 kere yaşamışımdır. Rahatsız edici başka bir nokta olan bug’lar kimi zaman oynanışı etkileyebiliyor. Bazı karakterler rastgele saçma noktalarda sıkışıp kalabiliyor, özellikle kamera bug’ları oyunun tüm atmosferini bir dakikada öldürebiliyor. Son gözüme takılan sorun ise oyun, tam olarak doğru yerde olmadığım sürece, bazı nesnelerle etkileşime girmeme izin vermedi. Muhtemelen oyunun spefisik yönlendirme mantığından kaynaklanıyor. Aşağıda sistem gereksinimlerini bulabilirsiniz:

Minimum Sistem Gereksinimleri

64-bit işlemci ve işletim sistemi gerektirir
İşletim Sistemi: Windows 7 64-bit
İşlemci: Intel Core i5-3470 or AMD FX-8350
Bellek: 8 GB RAM
Ekran Kartı: NVIDIA GeForce GTX 660 or AMD Radeon HD 7870
DirectX: Sürüm 11
Ağ: Genişbant İnternet bağlantısı
Depolama: 80 GB kullanılabilir alan

Önerilen Sistem Gereksinimleri

64-bit işlemci ve işletim sistemi gerektirir
İşletim Sistemi: Windows 10 64bit
İşlemci: Intel Core i5- 8400 or AMD Ryzen 5 1600
Bellek: 8 GB RAM
Ekran Kartı: NVIDIA GeForce GTX 1060 or AMD Radeon RX 580
DirectX: Sürüm 11
Depolama: 80 GB kullanılabilir alan

Medan Man, The Dark Pictures serisine güçlü bir başlangıç yaparak korku severlerin kalbini çalacak elementlere sahip. İlk oynanışta 5 saat gibi kısa bir sürede tamamlansa da tekrar oynanabilirliği yüksek isimlerden. Hikaye temelli bir oyunu tekrar etme fikrinden hoşlanmıyorsanız, sadece tek oynanıştan memnun kalmayabilirsiniz. Ancak tek oynanışta tüm cevapları alamayacağınız kesin. Bununla birlikte, eğlenceli ve derinden korkutucu oyunlardan biri.

Control İnceleme
Keeper of Time
“Lost time is never found again. Oh, never mind I found it.”

    Amnesia: Collection, Korkuyu Nintendo Switch’e Taşıyor

    Previous article

    Türkiye’nin İlk PUBG LITE 4vs4 Turnuvası Başlıyor

    Next article

    You may also like

    More in İnceleme