İnceleme

NBA 2K20 İnceleme

0

Spor oyunları konusunda seçici çok sayıda oyuncu olsa da özünde hepimiz aynı aylarda buluşuyoruz: Eylül. FIFA, PES derken tabii ki basketbol severler unutmak olmaz. 2K‘in pek sevgili NBA serisinin yeni üyesi NBA 2K20, bekleyenlere istediğini sunacak kadar başarılı ki geçtiğimiz yoldaki eksiklerini kapatmayı başarmış. 

Basketbol tutkunlarının muhtemelen her yıl sabırsızlıkla beklediği isimlerdendir NBA. Malum gündemden onun dışında geliştirilme sürecini sapasağlam atlatan pek yok. Durum böyle olunca beklentiler bir hayli artıyor. Sessiz sedasız oyun dünyasına giriş yapan NBA 2K20, My Career moduyla bizi maceraya davet ediyor. Böyle macera falan dediğimize bakmayın, ardında tatlı bir hikayesi var aslında. Ancak diyalogların sıkıcılığı, başarılı olabilecek hikayeyi çürütmeye yetiyor. Spor oyunundan hikaye çok bekleme diyebilirsiniz, ancak bir noktada vereceğiniz paranın her şeyi karşılamasını istemek, en doğal hakkınız. Neyse, konumuz bu değildi…

NBA 2K20 ve MyCareer

Serinin hayranları bu yılki ilaveleri gerçekten takdir edecekler. En büyük ve en eğlenceli eklenti hiç kuşkusuz MyCareer ve MyPlayer ile birlikte geliyor. Kullanıcılar birden fazla oyuncu oluşturmak için daha hızlı erişime sahip oluyorlar ve neredeyse tüm deneyim basitleştiriliyor. Burada, her stat için seçtiğiniz dört oyuncudan her birinin potansiyelini ölçecek ve sonunda istedikleri tipte olup olmadıklarını görmek için adamlarınızı maksimum istatistiklerle deneyebileceksiniz. Sonuçtan hoşlanmazsanız, en azından kendinize eziyet etmek zorunda kalmayacaksınız. Şimdi, genel olarak 95 olan bir puana ulaşmak oldukça hızlı, ancak 95-99 yine eziyet alacak. Bu, MyCareer’a en azından biraz çeşitlilik katıyor.

MyCareer’ın diğer bir güzelliği, yeni oyundaki “anlatı” kısmına odaklanması. Tabii bir önceki paragrafta belirttiğim üzere, bu konuda pek başarılı olamıyor. Yeni karakter yaratma ekranında daha fazla detayın olması, en azından güzel haber. Hani istatistik seçme kısmı var ya, işte burada her şey detaylandırılıyor. Daha iri yarı mı, uzun boylu ancak zayıf mı yoksa sadece skor üzerine odaklı bir oyuncu mu istiyorsunuz? Seçmek serbest. Ne de olsa MyCareer modunda yıldız sizsiniz. Oyunculara gelen ekstra özelliklerin yanında rozetlerde de çeşitlenme mevcut. Rozetler sınıflara ayrılmış ve her harcadığınız yetenek puanı ile bu arkadaşlara ulaşabiliyorsunuz. Bu da maç içerisindeki hareketlerinize göre, ilgili rozetin seviyesinin artması anlamına geliyor. Şöyle ki her seviye dolduğunda yetenek puanı kazanıyorsunuz, bu puanla rozetinizin seviyesini yükseltiyorsunuz.

MyCareer’ın yeniliklerinden bir diğeri de karakter gelişimlerini bizzat takip edebilmek. Finale çıkana kadar bireysel tatlı anılara sahip oluyorsunuz. Bazı karşılaşmalar 1-2 veya 3-3 olacak şekilde karışımlara sahip. İşin güzel kısmı 90. seviyeye ulaşmak bu noktada oldukça kolay. Tabii bu, aynı zamanda kötü haber demek. Mikro ödemeden çoğumuz nefret ederiz. Bu oyunda parası olan, karakteriniz “çok hızlı” geliştirebiliyor. Bu da çevrimiçi maçlarda “casual” oyuncuların canını sıkabilecek sorunlardan. En azından 95’e kadar ulaşmak kolay olsa da 95-99 arasının eziyet olduğundan emin olabilirsiniz. Hiç yoktan MyCareer moduna eklenen çeşitliliklerden biri de bu.

Offline Modların Kralı

Oyunun ana ekranında bizi; Play Now, MyTeam, MyCareer, MyLeague, 2KTV ve ayarlar modları bekliyor. 

NBA 2K20, benim gözümde offline yani çevrimdışı modların kralıdır. Genelde multiplayer ya da co-op kafasından hoşlanmayanlar için NBA serisi, birçok oyuncu için lezizdir. Çeşitlilik çoktur. WNBA için sezon modlarının yanı sıra MyGM ve MyLeague, yükselen yıldız kıvamında. MyGM, bu yıl yetenek ağaçları ilavesiyle bazı geliştirmeler almış ve bu durum yeni oyunların biraz kafasını karıştırabilir. Daha rahat bir deneyim için fazla derin, tabii seriyi yıllardır takip edenlerin hoşuna gidebilecek bir detay.

MyGM, spor mantığını ve oyunu daha iyi anlayabilmenin en güzel yolu. Her ne kadar seriye hakim olsanız da MyGM, simülasyon konusunu ve boşlukları doldurmada hala başarılı. MyLeague’e gelince, hala MyGM’in derin ayrıntılarından yoksun ve ligin tasarlanmasına izin veren tamamen özelleştirilebilir bir lig. NBA 2K20 kelimenin tam anlamıyla arkadaşlarınızla çevrimiçi sezonlara izin veren spor oyunudur, ki bu büyük bir başarıdır aslında. Sonuçta amaç oyuncuları meşgul etmekse ve bu doğrultuda basketbolun derinliklerine dalmaksa, 2K istediğinizi veriyor. Bu özellik, yeni oyuncular için çok önemli bir artı. Tabii seriye geri dönenler, bu çeşitlilikten ve karmaşadan pek hoşlanmayabilir. Tamamen tercih meselesi.

MyTeam modu başlangıcında size birkaç paket verilir. Bu paketlerin bazıları oyun içinde kullanabileceğiniz sürprizleri barındırır. Geçtiğimiz yıl geçici olan sürprizlerimiz, bu yıl kalıcılar. Başlangıç paketlerinden çeşitli ünlü oyunların yükseltilebilir kartları çıkıyor. Amacımız belli ortalamanın üzerine çıkmak ve oyuncuların seviyelerini arttırmak. Bunun için NBA 2K20, size çeşitli görevler veriyor. Bu mini görevler, sahip olduğunun basketbol oyuncusunun belli sayıda smaç veya sayı yapması gibi durumlardan oluşuyor.

MyTeam modunda öne çıkan diğer özellikler ise Domination ve Spotlight Challenges seçeneği. Domination, yükseltilebilir kartlar veriyor ancak tek seviye atlamanıza izin veriyor. Domination modunda yaptığınız her maç, üç farklı zorluk seviyesine sahip. Performansınıza ve kolaydan zora geçiş yapan yıldız kazancınıza göre MT puanları topluyorsunuz. Kazandığınız yıldızlar, size karşılığında paket veriyor. Spotlight Challenges ise Schedule Challenges ile benzerlik gösteriyor. Ancak bu sefer takım değil, oyuncu odaklı ilerliyoruz. Temamız ise Dwyane Wade. Kolaydan başlayarak her kazandığımız maç, yükseltilebilir bir Dwyane Wade  kartı veriyor. Dwyane Wade paketlerinden çıkan kartlardaki oyuncuların elinizde bulundurulma zorunluluğu var. Bu da açık arttırmaya gidip, o oyuncuyu bulmak anlamına geliyor. Ne yazık ki bu noktada mikro ödeme gücünün kurbanı olmanız mümkün. 

NBA 2K20 ayrıca “ilk kez” kadın basketbol ligi olan WNBA’e yer veriyor. Dahası içerisinde sokak basketbolu ve her online oyuncunun bir basketbol oyuncusunu kontrol ettiği çevrimiçi maçlara, PlayNow’dan ulaşabiliyorsunuz. Burada aynı zamanda kendi NBA takımınızı oluşturabilirsiniz veya gerçek para harcayıp, seviyenizi artırabilir, çeşitli basketbol oyuncularının kartlarına ulaşabilirsiniz. Kısacası istediğiniz mod çeşitliliğiyse, NBA bunu size sağlayacaktır.

NBA 2K20 ve NBA 2K19

Belki iyi belki de kötü olarak değerlendireceksiniz ancak oynanışta aslında NBA 2K20 ve NBA 2K19 arasında pek fark yok. Tasarımda ve MyCareer modunda göze güzel görünen çokça detayın değiştirilmesi önemli. Oynanışa bunun yansımaması biraz üzücü. Kabul etmek gerek ki yıllar içerisinde NBA serisi inanılmaz gelişti. Hemen hemen her yıl yeni sürprizlerle karşılaşır ve geçmiş oyunlarla kıyaslarken bu farkı çok daha iyi anlardık. Oynanış kısmında yenilik pek olmasa da hataların düzeltilmesi anında göze çarpıyor. Bunlardan bazıları arasında; tribünlere giden topun peşinden gitseniz bile her türlü dışarıda kalması durumunun düzeltilmesi ve mantık çerçevesine oturtulması, taktiksel yapay zekanın daha zorlayıcı olması yer alıyor.

Basketbolda oynanışı şekillendiren önemli noktalardan biri animasyonlardır. NBA 2K20, karşımıza topun potaya temas ettiği kısımlara yeni animasyonlar çıkartıyor. Sadece potada değil, sahada da yeni animasyonlar sizi bekliyor. Hareket motorunun geliştiği anında fark ediliyor ve tepki savunması, topsuz çarpışmaların gerçekçiliği geçtiğimiz yıla oranla daha başarılı. Ancak özünde oyun hala aynı hissettiriyor. Bu yıl dikkat etmeniz gereken kalabalıkta kaldığınızda, muhtemelen top kaybıyla karşılaşacaksınız demektir. Daha saldırgan tavırlar sergileyen yapay zeka, oynanışı zorlaştırmayı başarmış. Tabii bunun eksi mi yoksa artı mı olduğuna karar vermek zor. En azından “biraz daha gerçekçi” desek, belki daha mutlu olursunuz. Diğer taraftan aynı oranda top çalabilmek kolaylaşmış. 

Spor oyunlarının çoğunda aranan gerçekçilik, NBA 2K20’de yer alıyor. Hala bir televizyon yayınına en çok adanmış olanı çünkü 2K paneli temelde TNT yapımıdır. Ekrandaki bazı grafik güncellemelerin yanı sıra, çoğu temiz detaylandırılmış. Oyuncu modelleri, özellikle yüz görüntüleri, çoğu oyuncu için mükemmel. Antrenörler için aynı şeyi söylemek imkansız, hala zaman zaman gerçekçilikten yoksunlar. Ancak diğer tarafta bazı oyuncuların sahip olmadığı detaylara sahipler. En azından birbirlerini tamamlamaları da güzel düşünülmüş. Açıkçası NBA 2K20, hala en gerçekçi görünümlü spor oyunlarından biri. Stadyum aydınlatması ve yansımalar, şahane.

NBA 2K20, önceki başlıklarının etkisini sürdürmeye devam ederken WNBA, farklı bir tat yakalamamızı sağlıyor. Seslendirme hala gerçekçi ve kalabalığın coşkusunu hissetmek mümkün. NBA deneyimini mükemmelleştiren saha konuşmacısını unutmamak gerek tabii. Diğer tarafta soundtrack kısmında bizi hip-hop parçalar ve ortaya karışık Motley Crue yapımları karşılıyor.

Detaylar Detaylar

Çokça oyun modu, düzeltilmiş yapay zeka ve zorlayıcı güzelliklerin yanında mikro ödemeye mahkum bırakılması bir kenara bırakalım, spor oyunlarında kişisel gelişim önemlidir. NBA 2K20 oynanışı muhtemelen size ayak uyduracak ve kendinizi oyuncularını geliştirmeye, daha iyi smaç yapmaya odaklayacaksınız. Potanın ve karakter animasyonlarının güzelliğine kapılırken, diğer tarafta “neden bu kart için bu parayı harcayayım ki, sal gitsin eğlenceme bakayım” da diyebilirsiniz. Hatta online taraftan hiç memnun kalmamanız bile mümkün. Tabii çokça ödeme sisteminin olduğu bir oyunda online kısmın geri planda kalması bayağı hüzünlü bir hikaye aslında.

Online modlar demişken, oyunda kimi zaman çevrimiçi oynuyorsanız, bağlantı hatası almanız mümkün. Bu bağlantı hataları “en azından” kazandığınız MyTeam kartlarını kaybetmenize izin vermiyor. Hızlı mod geçişlerinde minik donmalar görüyorsanız, bilin ki sunucuda sıkıntı var. Yıl olmuş 2019, NBA hala çevrimiçi modlarda sıkıntı yaşıyor… Üzüyorsun bizi 2K.

Biraz kaos tadında ilerleyen yazımızda NBA 2K20’nin piyasayadaki en iyi basketbol oyunu olduğunu vurgulayarak sonuca bağlayalım. NBA 2K20, dev oyuncu topluluğu tarafından desteklenmeye ve gerçek bir NBA simülasyonu olarak selamlanmaya devam edecek gibi duruyor. Oyun, eziyet ve eğlence arasında farklı boyutlara geçiş duruyor, ancak istediğinizi vermekten de geri kalmıyor. Sonuçta, galibiyet hissini yaşıyor ve oynanışta tatmin oluyorsunuz. MyCareer, hiç kuşkusuz NBA 2K20’nin parlayan yıldızı, çevrimdışı modlar ise serinin ilerlemesini sürdürüyor. Sonsuz para çukuruna gömülmese MyTeam, çok daha iyi çalışabilirdi. Diğer tarafta daha hızlı oynanışı garanti eden WNBA’yı oyuna uygun hale getirmek, övgüyü hak ediyor.

Sonuç olarak NBA 2K20, bir basketbol oyununun sunabileceği her şeye sahip. Eksilerinin bazıları göz ardı edilebilir ve bu noktada eğlencenizi garantileyebilirsiniz. Ne de olsa basketbol oyunu söz konusuysa, başkası yok. Muhtemelen 2K bunun farkında olacak ki mikro ödemelerinden kurtulmayı hiç istemiyor.

Wolfenstein: Youngblood İnceleme

 

Keeper of Time
“Lost time is never found again. Oh, never mind I found it.”

    Atomicrops Erken Erişim İncelemesi

    Previous article

    Monster Hunter World: Iceborne İnceleme

    Next article

    You may also like

    More in İnceleme