Listeler

Nintendo Switch Alacaklara Öneriler

0

Nintendo Switch, farkında olmadan birçok oyuncuya erişmeyi başardı. Biz de hazır konsola ulaşmışken sizlere özel bir rehber hazırlamak istedik. Switch hakkında farkında olmadan birkaç detayı gözden kaçırabilirsiniz. Joy-Con’larınızı kaybedebilirsiniz veya ekranınız istemeden çizilebilir.

İstediğiniz yere taşıyabileceğiniz konsolun, şarj ömrünü uzatmak ve en iyi oyun deneyimi için dikkat etmeniz gereken birkaç püf nokta var.

Çanta ve Ekran Koruyucu Alın

Nintendo Switch, DS gibi değil yani onu hasardan korumak biraz daha zor. İhtiyaçlarınızla veya her yere taşıma durumunuza bağlı olarak Switch için mutlaka bir taşıma çantası ve ekran koruyucu edinin. Konsola özel olarak satılan birkaç çanta çeşidi mevcut. Bunların fiyatları 60 – 200 TL arasında. Çantaların fiyatları, boyutlarına ve kullanılan malzemenin kalitesine göre değişiyor. Farkında olmadan çantanın yanına birkaç aksesuar satın alma ihtimaliniz bile var.

Çanta olmasa bile ekran koruyucusu çok önemli. Zira Switch’in şarjını doldurmak için konsolun kendi yuvası nedeniyle ekranın çizilme ihtimali çok yüksek. Ekran koruyucunun olması demek hem çizilmeyi önleyecektir hem de taşıma konusunda içinizin daha rahat etmesini sağlayacaktır. Sonuçta ekranın kendisi çizilmediği sürece tamiri daha kolay olacaktır.

Ekstra Hafıza Kartı

Switch, avantajı olduğu kadar dezavantaja da sahip. Bunlardan ilki ise hafızasının sadece 32GB olması. Günümüzün oyunlarını düşündüğümüzde 40GB tek bir oyun için bile yeterli olmayabiliyor. Ayrıca konsolun kendisini satın aldığınızda, içerisinde oyunuyla hediye geliyor. Bu oyunlar hafızayı doldurduğu için Pokemon Let’s Go veya Super Smash Bros. Ultimate gibi isimleri yükleyemiyorsunuz.

Burada size tavsiyemiz, minimum 64GB boyutunda microSD kart satın almanız. 50 – 70 TL arası değişen fiyatları göz önünde alırsak, ileride konsoldaki galeri için de yer açmış olacaksınız. Bazı oyunlar sadece fiziksel olarak Switch kartlarıyla açılabiliyor ancak güncelleme geldiğinde, konsolun kendi hafızasından yiyebiliyor. Bunu da göz önünde bulundurmak şart.

WiFi Kapatın

Seçime bağlı bile olsa eğer online oyun oynamıyorsanız internet bağlantınızı konsolda mutlaka kapatın. Switch, oldukça güçlü bir konsol ve doğal olarak fazla güç harcıyor. Özellikle dışarıdayken güç harcama konusunda olabildiğince pratik olmak gerekiyor. Arka planda çalışan internet arayüzü, konsolun gücünü ekstra kullandığı için şarjını hızla tüketecektir ve belki de 7 saatlik süreyi, 3 saate kadar düşürecektir.

Eğer dışarıda kullanıyorsunuz WiFi seçeneğini otomatik bağlamadan çıkartın. Switch, olabildiğince internete bağlı kalmayı seven bir konsol ve bağlantı konusunda da oldukça mükemmel çalışıyor. Böylece oyunları sürekli güncel tutup, çeşitli kampanyalardan anında haberiniz oluyor. WiFi kapatmak, konsolu uçuş moduna almaktan farksız ancak en azından şarj derdiniz olmuyor.

Ek Batarya Önemli

Switch, özellikle “istediğim yerde oynarım ne güzel” kafasını yaşattığı için pil ömrüne de dikkat etmek gerekiyor. Güç konusunda farkında olmadan Switch’in şarjını çok hızlı tüketebilirsiniz. Konsol, şarj için USB Type-C kullanıyor. Harici ek bir batarya yanınızda taşımak, aslında konsolla bol vakit harcayacaklar için bir “zorunluluk”. Switch’in kendisi oyunlara ve WiFi bağlantısına bağlı olarak 2.5 – 7 saatlik dayanma süresine sahip. Mesela konsol, Pokemon Let’s Go için 4 saat dayanabildi.

Switch piyasaya çıktığından beri tıpkı çantalar ve aksesuarlar gibi harici bataryalar için de çok çeşitli modellerle karşılaşıyoruz. Konsol 15V/2.6A güce sahip ve bu da 39 watt demek. En az 10.5 watt güç üreten bataryaları tercih edin. Diğer bir seçenek ise bu bataryalara özel çanta almak. Telefon şarj etmeden tutun, konsola özel çeşitli güzellikler sunan bu çantalar, fiziksel oyun kartları için de ufak ceplere sahip. SwitchCharge, S-Charge gibi isimlerle bulunabilen bu batarya çantalarının diğer bir güzelliği de konsolun pil ömrünü 12 saate kadar uzatması. Batarya çantası, fiyat performansına göre başka aksesuarlarla beraber geliyor.

Oyunlarınızı Silmeyin

Bir oyunla işinizin bittiğini düşünüyorsanız, o oyunu silmeyin. Özellikle fiziksel kartlardan çok dijital oyunlara para harcayacağınız kesin ve işin kötü yanı, sahip olduğunuz oyunlara girmek o kadar da kolay değil. Daha kötüsü eğer “paralı Nintendo eShop” üyeliğiniz yoksa oyunun kayıt dosyasını hesabınıza almanız imkansız.

Konsolunuzun hafızası dolduysa ve oyun silmeniz gerekiyorsa, o oyunu arşivleyin. Bunun için oyunun ikonuna gelip, seçenekler (+ tuşu) menüsünden “data management”ı bulun, ardından “archive software” seçeneğine tıklayın. Oyunu arşivlemek, oyundaki veriyi konsoldan silmek demek ancak oyunun ikonu, konsolun arayüzünde kalacak anlamına geliyor.

Olur da oyunu yanlışlıkla sildiniz diyelim. Bu durumda Nintendo eShop’a girip, arama menüsünden sahip olduğunuz oyunun adını bulmanız gerekiyor. Yani ortada tüm oyunlarınızı gösteren bir arayüz “henüz” yok.

Kayıt kısmında diğer bir güzellik ise bir Switch’ten başka bir Switch’e verilerinizi aktarabilirsiniz. Bunun için “System Settings, Users, Transfer Your User and Save Data” seçeneklerini takip edin. Bu ayarları takip ederken WiFi bağlantınızın olduğundan ve aynı bağlantıyı kullandığınızdan emin olmanız gerekiyor. Arkadaşınızla oyun paylaşımı konusunda bayağı işe yarıyor.

Joy-Con’u İhmal Etmeyin

Konsolun ana kontrol mekanizması bir çift harekete duyarlı, gelişmiş aygıt olan Joy-Con’lara bağlı. Bu minik dostlarımızla sadece oyun oynamıyoruz, aynı zamanda bluetooth cihazlarıyla eşleştirme yapabiliyor veya ekran görüntüsü, süreli video kaydı da alabiliyoruz.

Varsa, Joy-Con’ları bluetooth ile PC’inize bağlamak mümkün. Bilgisayarınızda bloetooth’unuzu açın. Ardından Joy-Con’ları Switch’ten çıkartın, SR ve SL tuşu arasında yer alan “sync” yani sekronize tuşuna led ışık yanana kadar basılı tutun. Son olarak bilgisayarınızın bluetooth menüsünden Joy-Con’u bulun ve sihir gerçekleşsin. Eğer bağlantı hatası alırsanız, joy-con’u farklı alanlarda tekrar bağlamayı deneyin, tabii PC’nizden fazla uzakta olmasın.

Ek olarak her joy-con’un bağlantısı ayrı yani ikisini birden kullanmanız gereken bir oyuna bağlandıysanız vay halinize. Bluetooth ile PC’ye Switch’i bağlama işi genelde iki kişilik oyunlarda eğlenceli oluyor. İki Joy-con’u da kullanmanız gerektiren bir oyunu PC’ye bağlamak istediğinizde işler karışabiliyor.

Kayıp Joy-Con Nasıl Bulunur?

Joy-Con’lar kolay bulunabilir görünse bile aslında gözden hızla uzaklaşabiliyorlar. Özellikle renkli olmadıklarında veya taşıma çantanız da yoksa, üşenip masadan kaldırmadığınız Joy-Con’unuz, kediniz tarafından patilenmek suretiyle oyun alanından uzaklaşmış olabiliyor. Korkmayın!

Joy-Con’ları kaybettiyseniz yapmanız gereken konsolun ana ekranında “Controllers” menüsüne gelerek “search for controllers” veya “find controllers” seçeneğini tıklamak. Bu seçeneği tıkladığınızda takılı olmayan joy-con’lar için ufak bir pencere açılıyor. Dokunmatik ekranın yardımıyla seçtiğimiz joy-con penceresine tıklıyor, titreşim sesinin geldiği yöne doğru ilerliyoruz ve kayıp minik dostumuzu bulabiliyoruz. Tıpkı telefonunuzu bulmak için arkadaşınıza kendinizi aratmanız gibi.

Kayıt Dosyaları için Fazladan Profil Hesabı Açın

Switch platformunda birçok eğlenceli oyun var ve bazıları için tek profil kesinlikle yeterli değil. Birkaç oyun için tek profil hesabı yeterli olmuyor. Özellikle Super Mario Odyssey ve Breath of the Wild, kayıt dosyası kısmında can yakabiliyor.

Konsolda ekstra profil ikonu olması demek, başkası da sizin kayıt dosyanızdan “izin verdiğiniz sürece” oynayabilir demek. Tabii ana fikirde konsoldaki kayıt dosyaları nasıl korunuyor muamma. Açıkçası her oyuna girerken farklı bir profil seçmek ve o profilin kayıt dosyasından devam etmek, çok da sıkıntı yaratan bir durum olmamalı. Yine de bu ipucunu isteğe bağlı olarak düşünmek, daha mantıklı olacaktır.

Ek hesaba sahip olmak demek, eShop’un farklı bölgelerdeki nimetlerinden de yararlanmak demek. Switch’in donanımı Dünya’daki tüm oyunlara ulaşabilmemizi sağlıyor ancak oyunun dahil olduğu bölgenin kendi hesabına sahip olmamız gerekiyor. Yani bazı bölgelerin oyunları, sadece o bölgeye ait oluyor. Nintendo.com adresi üzerinden kendi hesabınızın bölgesini oyuna göre değiştirebilirsiniz ancak her hesap, istediğiniz zaman bölge değiştiremiyor. Bu durumda, yeni hesap açmak gerekiyor.

Klavye Kullanmaktan Çekinmeyin

Switch, şaşılacak derecede birçok ekipmanı destekliyor. USB klavye bağlayarak konsola bağlanabiliyoruz veya destekleyen bazı laptoplar sayesinde batarya ömrünü uzatabiliyoruz.

Konsol, özellikle şarj ünitesindeyken USB klavye tanımlamasında çok hızlı çalışıyor. Hatta konsola USB kulaklık bile bağlayabiliyorsunuz. Bazı USB-C aygıtlarını konsolun şarj bağlantı noktasına takarak güç akışını tersine çevirebiliyorsunuz ve telefon bile şarj edebiliyorsunuz. Tabii oldukça yavaş ancak hiç yoktan iyidir.

Arkadaşlarınızla Konuşabilirsiniz

Online oyunlarda arkadaşlarınızla konuşmak için Nintendo Switch Online uygulamasını kullanabilirsiniz. Android ve iOS için kullanılabilen bu uygulamada, kendi hesabınıza girebiliyorsunuz. Mükemmel hızlı veya kullanımı basit değil ancak konuşma kısmında konsolun kendisinden daha rahat kullanıma sahip.

Switch’i Kişiselleştirebilirsiniz

Zorunluluk olmasa bile Nintendo Switch’i kişiselleştirmek ve aile kontrolüne dahil etmek mümkün. Her yaşa hitap etse bile kimi zaman ufak yaştaki oyuncularımızın aşırıya kaçmamasını da sağlamak lazım. Akıllı cihazınıza konsolu bağlayarak “Nintendo Switch Parental Controls” uygulamasını Android ve iOS için kullanabilirsiniz. Tamamen ücretsiz olan bu uygulamayı kullanabilmek için konsoldaki hesabınızı, uygulamaya bağlamanız gerekiyor. İşin güzel yanı gerekli düzenlemeleri yaptıktan sonra konsol WiFi ağından uzaklaşsa bile, ayarlar hiçbir şekilde bozulmuyor.

Konsolun kendinize özel olmasını istiyorsanız, ona özel isim verebilirsiniz. “System Settings, System, Console Nickname” ayarlarını takip ederek isimlendirme yapabilirsiniz.

Hemen Kaplama Yapmayın

Nintendo Switch’i satın alır almaz, muhtemelen görünüşünü değiştirmek ve tarzınıza uygun hale getirmek isteyeceksiniz. Tekrar düşünün. Kaplama kısmında doğru malzemeyi satın almazsanız, konsolunuz kısa sürede zarar görecektir. Zarar kısmı ise kaplamadan belki de vazgeçip sökmek istediğinizde anlayacaksınız. Bu konuda canı yanmış çok fazla kullanıcı mevcut.

İlla kaplama yapmak istiyorsanız, çok iyi araştırma yapmanızı öneririz.

Pro Controller Denemek Serbest

Mecbur değilsiniz ve açıkçası pro controller, oldukça pahalı. Tabii rahatınıza düşkünseniz ve gamepad alışkanlığınız da varsa pro controller satın alabilirsiniz.

Nintendo Switch Pro Controller kullanımı sırasında Joy-Con’larınızı şarja takabiliyorsunuz. Fiyat kısmı ise 427 – 679 TL arasında değişiyor.

Pokemon: Let’s Go, Eevee & Pikachu İnceleme
Ceyda Doğan Karaş
86 doğumlu. Evli, mutlu, Tauren'li. Star Wars, Doctor Who, Yu-Gi-Oh ve Blizzard delisi. 93'ten beri video oyunlarıyla fazla uğraşıyor ve hayatı onların üzerine şekilleniyor. Korku, macera, psikoloji kitap ve animelerine bayılıyor. Koyu Beşiktaş taraftarı ve cosplay organizatörü. Ayrıca cosplay, vazgeçemediği hobilerinden sadece birisi.

Kingdom Hearts 3, Açılış Sinematiği Yayınlandı

Previous article

Black Desert Online Yeni Kahramanı Archer’ı Tanıttı

Next article

You may also like

More in Listeler