Sinema

Ralph ve İnternet İzlemeye Değer Mi?

0

2012 yılında tanıştığımız ve hayatı boyunca kötü adam olmaktan fazlasını yapamayan efsane isim Oyunbozan Ralph sayesinde arcade oyunlara olan özlemimizi tekrar hatırladık. Piksellerin gücünden ortaya çıkan yüzlerce oyun, hayatımıza her zaman renk kattı. İşin güzel kısmı ise animasyon sayesinde büyük yaştaki izleyiciler ve aileler, oyunlar hakkında daha yumuşak çizgilere sahip oldular. Ralph, bu sefer oyun bozmaktan fazlasını yapıp biricik dostuna yardım etmek adına kolları sıvıyor. Karşınızda Ralph ve İnternet (Ralph Breaks the Internet).

11 Ocak Cuma günü vizyona girecek olan animasyon filminin Türkçe dublaj seçeneği de var ve şaşılacak derecede başarılı. Darılmaca kırılmaca yok, hiçbir animasyon Buz Devri kadar mükemmel seslendirmeye sahip değildi (dahası var elbet). Çok doğal ve Türkçe esprilerle süslü dublajda, hiçbir şey kulağınızı rahatsız etmiyordu. Bir noktadan sonra İngilizce izlemek, yeterli gelmiyordu. Hala daha iyisini görmedim. Konumuz olan Ralph ve İnternet’e dönecek olursak, muhtemelen orijinal seslendirmesiyle bir kere daha izleyeceğim ki daha objektif yorum yapayım.

Ralph ve İnternet, Vanellope‘in yaramazlığı sayesinde Sugar Rush‘ın bozulmasıyla ortaya çıkan kaosu konu alıyor. Tabii animasyonun asıl kahramanı “wifi” ve “BuzzzTube” (bu konuda spoiler vermeyeceğim ama günümüz koşullarında verilen mesaj başarılı yansıtılmış). İnternetin arcade makineleriyle dolu mekana ulaşması, doğal olarak tüm oyun kahramanlarının dikkatini çeker ancak mavi dostumuz ve güvenlikten sorumlu Surge Protector, tehlikeli olduğunu söyleyerek herkesi uzak tutmaya çalışır. İnterneti yeni keşfeden oyun dükkanının sahibi Stan Litwak, bozulan Sugar Rush’ın fişini çekmeye karar verir. Zaman azdır ve Ralph ile Vanellope, internete bizzat girerek bozulan parçayı almak üzere yepyeni bir maceraya atılırlar.

Animasyon birçok anlamda başarılı olduğu kadar belli noktalarda da izleyiciyi sıkabiliyor. Bunun nedeni yüzeysel ilerleyen kurgunun, farklı noktalarda birleşmesinden kaynaklanıyor. Ancak bir şekilde tüm senaryo toparlanıyor. Özellikle internetin nimetlerinden yararlanırken har vurup harman savurmak mesajını mükemmel şekilde ileten animasyon, eğlenceyi de tam kıvamında tutuyor.

Facebook, Twitter, KnowsMore gibi çeşitli arama motorları, Eboy ve tabii ki yanında Ebay, Slaughter Race gibi çeşitli internet oyunları ve daha fazlasını animasyonda bulmak mümkün. Özellikle online karekterlerimizi saçma şekilde zıplatmak, sağa sola tuhaf hareket etmeleri gibi minik dokunuşlar, oyun dünyasına dahil olan herkesin dikkatini çekecek. Zaten ilk animasyonu izlediyseniz, karakterleri ve göndermeleri anında fark edeceksiniz. Ralph’in arkadaşlığa olan bağlılığı korkutucu boyutlara ulaşınca imdada “kısmen” de olsa Disney Prensesleri de yetişiyor. Bu noktada Disney’in sevimli isimleri, kısa da olsa animasyona renk katmış. Merak etmeyin fazla aktif olmasa da İlk animasyonun kahramanları yine bizimle. Gönül isterdi ki biraz daha özgür olup, her karakteri daha detaylı görebilseydik ancak filmin süresini de düşününce, her şey tıkırında ilerliyor.

Ralph ve İnternet hakkında yazılabilecek çok detay var ancak her birinin spoiler katmanıyla kaplı olması, yazıyı kısa tutmama neden oluyor. Ralph ve Vanellope’in bulunduğu her mekanda farklı göndermeler var. Denk geldiğiniz bu göndermeler kimi zaman yaya gezen karakterlerle, kimi zaman yarış esnasında tabelalarla süslü. Mekan tasarımları renkli mi renkli ve hayranlık uyandırıcı. İlk animasyonda oyun dükkanının yeterince büyük olduğunu düşünüyorsanız bir daha düşünün, Ralph ve İnternet ile çok daha büyük bir evrene adım atmak üzeresiniz.

Her yaştan izleyiciye hitap eden animasyonun müzikleri biraz geri planda kalmış. Prensesler sağolsun (Merida bebeksin!) içinizi kıpır kıpır edecek “tuhaf” ama bir o kadar da ilginç notalara da denk gelmek mümkün. Tabii İngilizce olarak izlediğinizde fikriniz değişebilir.

Bütün olay, internetin yarattığı kimi zaman eğlenceli ve kimi zaman ise üzücü noktaları vurgulamak. Ne olsa hepimiz internete bağlıyız ve okuduğumuz, yazdığımız, izlemek istediğimiz her şeye rahatça ulaşabiliyoruz.

Her şekilde eğleniyorsunuz ve gülüyorsunuz, salondan çıkarken de gülmeye devam edeceksiniz. Kafanızın içinde dönecek bir şarkı var ki bunun için animasyonu sonuna kadar izleyin. Koltuğunuzdan kalkmayın, zira sizi bekleyen iki farklı son var ve muhtemelen Ralph geri dönecek. Hani derler ya “fragmanda vardı ama filmde yoktu”. İşte tam burada Ralph, sizi kalbinizden vuracak. Kolay gelsin, çıkışta hepiniz aynı parçayı mırıldanacaksınız.

Z Nation, 5 Sezonun Ardından İptal Edildi
Ceyda Doğan Karaş
86 doğumlu. Evli, mutlu, Tauren'li. Star Wars, Doctor Who, Yu-Gi-Oh ve Blizzard delisi. 93'ten beri video oyunlarıyla fazla uğraşıyor ve hayatı onların üzerine şekilleniyor. Korku, macera, psikoloji kitap ve animelerine bayılıyor. Koyu Beşiktaş taraftarı ve cosplay organizatörü. Ayrıca cosplay, vazgeçemediği hobilerinden sadece birisi.

BAFTA Adayı “Bury me, my Love” PC ve Switch Yolcusu

Previous article

Ödüllü GIST 2019 Fortnite Cosplay Yarışması Yolda!

Next article

You may also like

More in Sinema