- 37paylaşım
- 37Facebook
- 0Twitter
Yıl 1999… O zamanlar daha 13 yaşındayım ve sinema salonlarında afişlerini gördüğümden beri merak ettiğim bir film var; Blair Witch (Blair Cadısı). Tabii filmi izlemek imkansız, zaten gişeye boyum yetmiyor. İlk denememde başarısız olunca parmak uçlarımı daha fazla yormadım. Biricik babam korku filmlerine olan hayranlığımdan haberdardı ki nasıl veya nereden bulduğunu sorgulamadan elinde filmle eve gelince, pek mutlu olmuştum. Sonucunda ise filmin etkisini üzerimden atmak 2 günümü almıştı.
İnat edip, bu efsanenin gerçek olup olmadığını arkadaşlarımızla araştırmış ve İNANMIŞTIK! Doğru okudunuz, gerçekten inandık. Cadıyla ilgili girmediğimiz kütüphane, okumadığımız kitap kalmamıştı belki de. Biraz da hayal gücü işin içine girince, inanmak istediğimiz için elimizde mükemmel bir çocukluk hikayesi olmuştu. Gerçeği öğrenince ve işin düzmece olduğunu kavrayınca, çocukluk hayalimin yıkıldığını itiraf etmeliyim (insanları öldüren bir cadının gerçek olmaması güzel bir haber aslında da çaktırmayın). İnternetin pek de yoğun kullanılmadığı zamanlarda, eski gazete ilanları ve ansiklobediler birçok detayı sunmaya yeterdi. Hoş, hala yetiyor ancak internet daha hızlı ve kolay. Siz siz olun her yazılana inanmayın da… Konuyu sadece sıkıcı çocukluk anımdan ibaret sanmayın. Bu giriş yazımın nedeni eski Blair Cadısı ile devam filmi olan 2016 yapımlı Blair Cadısı filmlerini kıyaslamak. Yıl 2016, doğal olarak şov yapmak zorunda olan bir yönetmenle baş başayız. Hangi yönetmen şov yapmak zorunda değil ki. İki patlama, biraz aşk, araya da +18 koyarsak ÜFFF, tutar bu film. Adam mecbur çünkü lanet olsun ki kitle bunu istiyor. Para kazanmak ve evine ekmek götürmek için… (nasıl da acıtasyon yapıyorum hele hele).
Remaster Yapılsa Mutlu Olacağımız 10 Oyun
Yeni Blair Cadısı filmimizin başrol ismi ilk filmde son hayatta kalan hatunun (Heather) kardeşi James. Lane isimli elemandan kardeşinin son çektiği görüntülerin internete sızdırıldığını keşfeden James, ablasının hala bir yerlerde olduğunu düşünerek, Mayland’daki ormana geri dönmek ister. Yanında 3 arkadaşı ve kasedi bulduğunu söyleyen Lane de dahil, onun kız arkadaşı Talia ile ormanın derinliklerine dalarlar. Başlarda her şey normaldir, ta ki gece kamp yapıp, ağaçların ve kurtların homurdanmalarını duyana kadar. 4 yakın arkadaş ve yeni tanıştıkları 2 yabancı, Blair Cadısı efsanesinin tam ortasında uyanırlar. Bıdı bıdı bıdı falan filan…
Filmin yönetmeni Adam Wingard, başrollerde ise şu isimler var; James Allen McCune (James), Brandon Scott (Peter), Callie Hernandez (Lisa), Corbin Reid (Ashley), Valorie Curry (Talia) ve Wes Robinson (Lane). Gelelim fasulyenin faydalarına; aradan 17 yıl geçmiş ve devam filmi olunca, olayın sadece abla bulmaktan daha fazlası olduğunu düşüyorsunuz değil mi? DAAAAT yanlış cevap. Filmin tek olayı “2016 yılında Blair Cadısı çekilseydi, nasıl olurdu?”dan öteye gitmiyor. Birkaç ufak detay ve Blair Cadısı’nı bir anlık da olsa görebilmek de fena değil. Daha önce Blair Cadısı filmini izlemediyseniz, bu film “belki” hoşunuza gider.
Blair Cadısı’nda sık sık kameraların bir yerlere çarptığını, arada tabii ki bundan dolayı kulak cızırtısı sorunları yaşamanız mümkün. Bu da doğru orantılı olarak filmde mantık hatalarının da var olduğunu göstertiyor. Arkadaş, o kamera ikide bir tuhaf tuhaf renklerle kesilmez, o patlamalar paso olmaz. Sırf sinema salonunda seyirci arada hoplasın diye DUP DUP diye mikrofon sesi kulağa sokulmaz. Ayıptır, Blair Cadısı efsanesine hakarettir (mikrofonla ne alakası var di mi? Gelmeyin üzerime, kızdım!).
İzlenmesi Gereken Savaş Filmleri
Neden bu kadar sövdün ki şimdi dediğinizi duyar gibiyim. Çünkü yeni Blair Cadısı, çaresizlik ruhuna ve 99 yılındaki samimiyete sahip değil. Eğer sizin beklentiniz de “eskisinden bir tık daha iyi olur belki” ise unutun gitsin. Sadece eski filmin ismini almışlar, üzerine “yıl zaten 2016, efekt koyalım” demişler ve yapmışlar. Guinness Dünya Rekorları kitabına giren bir filmin devamına, sadece birkaç efekt eklenip hemen hemen aynı kurguyu izlediğinizi düşünün. Aslında günümüzde korku temasını işlemeyi başaran film o kadar az ki aslında buna şaşırmıyorum.
Yaklaşık 1 saat 30 dakika süren 2016 Blair Cadısı’nda, eski filme oranla farklı olan birkaç detay elbet gözünüze ilişecektir. Unutmadan; oyuncuların performansına tam puan vermek gerek. Hele ki Callie Hernandez, beklenenden daha iyi bir performansla izleyicinin karşısına çıkıyor. Bazı sahneleri muhtemelen beğeneceksiniz ama olur da mantık hatalarını fark ederseniz filme “meh” deyip geçiştirmeniz de mümkün. Bir de bu zamanın detaylarıyla Blair Cadısı izlemek de farklı bir deneyim. En iyisi bekleyin, oturup evde izlersiniz. Bir sonraki köşe yazımızda görüşürüz.
Film, bugün yani 23 Eylül tarihinde ülkemizde vizyona girdi. İyi seyirler millet.